Annons:

  • Hallengren träffade vård- och omsorgselever i Vimmerby:

    Socialminister Lena Hallengren träffade vård- och omsorgselever på Vimmerby Lärcenter. Foto: Simon Henriksson

  • Hallengren träffade vård- och omsorgselever i Vimmerby:

    Ministern tyckte det var roligt att få komma till Vimmerby.

Hallengren träffade vård- och omsorgselever i Vimmerby: "Hela tiden frågor om arbetsmiljö"

Socialminister Lena Hallengren (S) var i Vimmerby och Hultsfred på tisdagen. Hon besökte Vimmerby Lärcenter och träffade elever från både vård- och omsorgsutbildningen och äldreomsorgslyftet.
– Jag får hela tiden frågor om arbetsmiljö, säger hon.

Annons:

Personer som läser vård- och omsorgsutbildningen och äldreomsorgslyftet på Vimmerby Lärcenter fick celebert besök på tisdagen. Då var nämligen socialminister Lena Hallengren på plats och tog del av utbildningen, lyssnade på eleverna som var i alla möjliga åldrar och tog med sig frågor hem igen.

– Jag är här för att Vimmerby är en fantastiskt fin kommun, men också för att jag reser över hela landet och inte minst i Kalmar län. Jag försöker vara här oftare eftersom jag bor i Kalmar och hela Kalmar län är lite mer hemma för mig. Det gör att jag följer länets kommuner lite extra.

Hon fick många frågor av eleverna och tryckte lite extra på att det är val i höst.

– Det finns ett engagemang och ett intresse av att jobba i äldreomsorgen och vården överlag. Det är kul att se att man vill plugga till undersköterska. 

"Får hela tiden frågor"

Elevernas medskick var många, men några särskilt viktiga tar Lena Hallengren med sig.

– Jag får hela tiden frågor om arbetsmiljö och villkor i meningen löner, men också i hur de förväntar sig att det satsas på dem, att vi ser dem och det är rimliga frågor att ställa. Fler kollegor är en annan fråga som alltid lyfts. Men det viktigaste medskicket är oftast arbetsmiljö och arbetsvillkor och så var det även här. 

I just Vimmerby kommun har det varit flera krislarm inom hemtjänsten. Man klagar på stress, ohållbar arbetsmiljö och då har ni ändå skjutit till mycket medel från regeringen. Hur ser du på det?

– Det är just frågorna om arbetsmiljö och villkor som ligger högst. Gör man ett jätteviktigt arbete och vårdar och ger omsorg till våra äldsta medborgare, så ska man känna att man får något för det. Man får utbilda sig och kunskapsmässigt få det som krävs. Vi hoppas att de pengar som fördelats används till det som de är avsedda för, men det får någon annan i Vimmerby svara för. Jag hoppas det blir en lokal debatt om det. Det är den prioritering den socialdemokratiskt ledda regeringen har gjort och då ska pengarna också gå dit. 

Vilken är den enskilt viktigaste faktorn för att det ska bli fler medarbetare inom äldreomsorgen?

– Dels att det spelar roll att man får chansen att utbilda sig. För att jobba i äldreomsorgen ska man vara undersköterska. Det är status och respekt och handlar om att inte vem som helst kan kliva in och göra mitt jobb. Jag gör ett avancerat jobb och då ska jag inte bli ersatt av vem som helst när jag går på semester. Det är viktigt och genom en skyddad yrkestitel slår man fast det är viktigt, säger hon.

Lena Hallengren besökte också arbetsmarknadsenheten i Hultsfred efter sitt besök i Vimmerby.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt