Annons:

  • Från en till 20 anställda på ett år –

    Peter Carlsson är vd för Hylta Eco Park i Solbacka utanför Rumskulla. Foto: Simon Henriksson

  • Från en till 20 anställda på ett år –

    Här jobbas det för fullt med elektronikåtervinning. Foto: Simon Henriksson

  • Från en till 20 anställda på ett år –

    Peter Carlsson där det planeras för en stor solcellspark. Foto: Simon Henriksson

  • Från en till 20 anställda på ett år –
  • Från en till 20 anställda på ett år –
  • Från en till 20 anställda på ett år –

Från en till 20 anställda på ett år – "okända" företaget planerar investeringar på hundratals miljoner

I Solbacka utanför Rumskulla finns ett av kommunens mest expansiva företag. På ett år har man gått från en till 20 anställda – och planerna framåt är hisnande. 
– Det fina är att vi inte konkurrerar med några andra. Det här är nyanyajobb, säger Hylta Ecoparks vd Peter Carlsson.

Annons:

Det anrika företaget Hyltahus AB gick i graven i slutet av 2017. Som mest under sina glansdagar hade företaget ett 40-tal anställda. 

Området i Solbacka utanför Rumskulla stod därefter orört i flera år. 

Men nu är det full aktivitet igen – vilket alla kanske inte är medvetna om. 2020 köpte Ydre Åkeri AB upp Hyltahus och bildade om det till Hylta Ecopark AB. Inriktningen skulle ligga på återvinning, något som Ydre Åkeri jobbat med i flera år.

– De förra ägarna jagade en försäljning av anläggningen och en framtid för anläggningen. Det var så vi kom i kontakt med varandra. Det kanske är sällan att en anläggning mitt ute i skogen passar någon, men för oss passade det ypperligt. Vi har en liknande anläggning i Österbymo där vi kan inte växa mer. För att kunna vidareutveckla vår verksamhet var vi tvungna att hitta en större anläggning, säger Peter Carlsson, vd för Hylta Ecopark.

Snabbt började ägarna titta på om det gick att få de tillstånd som krävdes. 

– Det tog ett år att få till det och när det var klart började vi titta på planen och att bygga det här färdigt. Tillståndet var klart vid årsskiftet 2020/2021. Efter det har det varit full fart framåt.

"Det här är nyanyajobb"

Att det var en brinnande pandemi var inget som påverkade ägarnas tankar där och då.

– Sanningen är att vi inte tänkte på det alls. Vi körde på som vanligt och startade på ruta ett. Nu har vi kommit en bit på väg. Vi hade en plan och började växa ganska snabbt. Vi ville börja med elektronikåtervinning eftersom det ligger i tiden och det pågår mycket miljö- och klimatfrågor. Det är också det som är mest personalkrävande. Tanken har hela tiden varit att skapa en produktionsgrupp som till stora delar har till uppgift att sortera, demontera, återvinna och återbruka elektronik från hela världen. Det har vi ett ganska stort flöde av i dag. Vi började försiktigt med en anställd och hjälpte till så mycket vi bara hann och orkade själva. 

Utvecklingen sedan dess har varit remarkabel. För nästan precis ett år sedan hade företaget en anställd och renoverade upp en produktionshall. Nu har man runt 20 anställda och siktar på närmare 25 innan årsskiftet. 

– Vi håller på med ytterligare fastigheter nu. Vi har ett fungerande lager nu och det är en jakt att hitta människor som kan arbeta här. Det absolut finaste med det här är att vi inte konkurrerar ut någon annan. Det här är nyanyajobb, säger Peter Carlsson och fortsätter:

– Vår plan i steg ett är att vi ska ha full fart på elektronikåtervinningen. Vi har upprättat ett återvinningsben där vi sorterar upp plast och har ett stort flöde av det redan i dag. Det handlar om återvinningsbar plast som tidigare gått till förbränning och det är en jättevinst miljömässigt. Det finns en återvinningsmodell som handlar om kemisk återvinning av plast. När oljan förädlas gör man olika plastprodukter och när de är uttjänta kastas dessa. Men det går att vända på det och bryta ned det kemiskt och göra olja av det igen. Det är något vi tittar på och utan att säga för mycket är vi en bit på väg. Det är ingen som är riktigt lyckosam med det i Europa och vi ska bli först är vår tanke. Alla dreglar över cirkulär ekonomi, men vi ser att vi vill göra cirkulär återvinning.

När företaget inledde sin resa tog man emot fyra till fem ton elektronik i veckan. Nu handlar det om närmare 40 ton per vecka. Elektroniken kommer från stora internationella företag. 

– Just nu har vi några riktigt stora kunder som vi är för beroende av. Det är det klassiska med lite för få ägg i samma korg och vi vill naturligtvis ha fler ägg i korgen.

"Gått förvånansvärt bra"

Men Hylta Eco Park jobbar också mycket med återvinning av trä och gips.

– Ydre Åkeri, som är mamman, är ett anrikt företag som alltid jobbat med att återvinna trä. Det är ett tacksam material att hantera som inte är miljöfarligt. Vi är också duktiga på gips och det är viktigt att ha många ben att stå på för att överleva. 

Hur svårt har det varit att rekrytera?

– Jag måste säga att det har gått förvånansvärt bra att hitta folk. Det är väldigt många lokala personer som jobbar här och det är jag extra glad för. Det är många från Solbacka, Rumskulla, Vimmerby och Södra Vi. Det har verkligen inte varit omöjligt att få tag i rätt kompetens. 

"Planerar att inhägna hela området"

Hylta Eco Park är den största satsning som Ydre Åkeri någonsin har gjort.

– Vi har satsat någonstans mellan åtta och tio miljoner redan och ser att det kommer fortgå. Under året planerar vi för en större tälthall. Det är en ganska rejäl hall på 85 gånger 25 meter. Jag hoppas på produktionsstart där under sommaren. Det krävs, eftersom det har varit sågverk här tidigare, en hel del markprover för att säkerställa att det inte är några föroreningar i marken. Vi jobbar nära Vimmerby kommun och de har visat stort intresse. Det är jag jätteglad för. 

Hur stor investering är en ny tälthall?

– Det är en investering på i runda slängar fem miljoner kronor. 

Företaget tittar också på en större solcellspark som skulle göra dem självförsörjande.

– Vi har gjort en ordentlig förstudie och det kommer nog inte ske under 2022, men inom en snar framtid. Vi har fördelaktiga förhållanden för en solcellspark här och det skulle också göra återvinningen ännu mer cirkulär. Vi räknar med en hel del ytterligare investeringar som kräver mycket ström och då vill man vara förberedd. 

Hur mycket mer kan ni växa här?

– Både utrymmet och viljan finns. Personalen finns också, så det förutsättningarna att växa finns. Jag ser framför mig en anläggning som sysselsätter 30 personer är stora på elektronikåtervinning, schaktmassor och gips. Det är det vi ser och vill fokusera på. Jag tror att vi kommer behöva använda de cirka tio hektar vi har. Under andra halvan av 2022 planerar vi att inhägna hela området också.

Hur trygg känner du dig med att det här är blir en långsiktig verksamhet?

– I början fanns förstås en sådan osäkerhet. Nu känner jag mig väldigt trygg med att det inte blir så. Det allra svåraste är att äga sina flöden och det har vi kontroll på i dag. Vi är givetvis beroende på att det fungerar med de olika tillståndsmyndigheterna. Ju fler fragment och ben vi har stå på, desto mindre riskfyllt blir det. Givetvis är det så att man inte klarar en sådan här resa och uppbyggnad helt av egen maskin. Man behöver partners och hjälp för det. 

"Vara superheta frågor"

De närmaste åren räknar Hylta Eco Park med att behöva investera mellan 200 och 300 miljoner kronor. 

– Det har vi inte under madrassen. Vi måste ha partners för det. Blir det 50 procent eller kanske till och med 25 procent är det bra. Det vi har nu som ligger i pipen är tio miljoner och det är sådant vi investerar i mycket själva. Det är en väldigt bra satsning för framtiden och det kommer vara superheta frågor i många år framöver. Det är den största utmaningen har i världen att lösa de närmaste tio åren. Plast är en stor del av det hela och kan du hitta lösningar där så hittar du också kapitalet. Det pågår mycket sådana diskussioner och många vill vara med på ett hörn. Så vi ligger väldigt väl i tiden.

När ska företaget börja generera vinst?

– Det ska det göra redan 2022. Att få utväxlingen från de investeringar vi ser och hoppas kunna genomföra kanske det tar ett par år. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt