Annons:

Smittskyddsläkaren om ökningen, orsaken och symptomen – så många vårdas på sjukhus

En dubblering av antalet positiva fall av covid-19 betyder att det ökat från drygt 40 under vecka 25 till drygt 80 förra veckan. På måndagen vårdades fyra personer med covid-19 på något av länets sjukhus. Foto: Jakob Karlsson/MostPhotos

Smittskyddsläkaren om ökningen, orsaken och symptomen – så många vårdas på sjukhus

Nya Omikronvarianten BA5 började öka gradvis för en dryg månad sedan, för att börja dominera i förra veckan. På måndagen vårdades fyra personer på sjukhus.
– Följer vi samma bild som exempelvis Danmark kommer det öka ett tag till, säger smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer.

Annons:

En dubblering av antalet positiva fall av covid-19 har märkts i länet den senaste veckan, meddelade Region Kalmar på måndagen. Det kunde man läsa om i en tidigare artikel på vår sajt. Men vad betyder det egentligen och hur ser smittskyddsläkaren på ökningen?

Vad skulle du säga är orsaken till den ökade smittspridningen, är det följden av midsommarfirandet vi ser nu?

– Huvudorsaken är att den nya Omikronvarianten BA5 dominerar nu och har större förmåga att smitta. Sedan är det svårt att säga hur stor betydelse skolavslutningar och midsommarfiranden har, men en viss betydelse har det säkert. Det får nästan framtiden utvisa, nu när det blir en mer ”vanlig” sommar.

Hur allvarlig skulle du säga att ökningen är?

– Det verkar inte som det blir på samma sätt den här vågen som det varit förut, att det blir väldigt många inlagda eller att vi ser många hårt sjuka. Utan den här omikronvarianten verkar ändå ge lite mildare symptom, så är man vaccinerad är nog risken ganska liten att man blir hårt sjuk, säger Per-Åke Jarnheimer.

Fyra vårdas på sjukhus

Enligt Jarnheimer var fyra personer med bekräftad covid-19 inlagda på länets sjukhus på måndagsmorgonen.

– Så här långt ser vi ingen uppgång av antalet inlagda och heller ingen ökning vad det gäller intensivvårdade. Vi såg det för några veckor sedan, men nu är det snarare lite färre igen, så ingen dramatisk uppgång, säger han och fortsätter:

– Men det kan ändå vara besvärligt, särskilt nu när vi kommer till semestertider. Det kan ju bli problem med bemanningen inom hälso och sjukvård exempelvis om det är många som blir sjuka samtidigt, så visst kan det vara allvarligt ändå.

Ingen generell testning

Någon generell testning av personer med symtom förekommer inte längre, däremot provtas personer som är så sjuka att de är i behov av sjukvård. Också personal inom vård och omsorg liksom omsorgstagare ska alltid provta sig vid symtom för att skydda riskgrupper. 

Det är i den provtagningen som en dubblering av antalet positiva fall konstaterats den gångna veckan.

– Det betyder att vi sett en ökning från dryft 40 till drygt 80, sedan finns det förstås ett stort mörkertal just för att vi inte har generell testning och för att de som jobbar inom vården och har semester kanske inte heller provtar sig, säger Per-Åke Jarnheimer.

Spridning kommun för kommun

För tillfället finns det inte några siffror kommun för kommun. Per-Åke Jarnheimer tror att spridningen av Omikronvarianten BA5 kommer vara lite ojämn så här inledningsvis.

– Så har det varit hela tiden, man jag tror nog att det finns smittade i varje kommun, tillägger han.

Symptomen är desamma, fast mildare. Luftvägssymptom är vanligast, och feber kan man mycket väl få. Det kan också ta bort både lukt och smak.

Vad tror du om smittspridningen framåt nu när vi går in i semestertider och folk börjar resa mer?

– Vi ser ju att det kommer in covidsmitta när folk varit ute och rest. Men det är jättesvårt att säga hur det kommer fortsätta. Följer vi samma bild som exempelvis Danmark kommer det öka ett tag till.

Är det aktuellt att återinföra generell testning av de med symptom?

– Nej, det är inte aktuellt alls, utan det är inom vård och omsorg som vi tittar på lite olika åtgärder.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt