Annons:

  • Valplakat fortsätter att bli vandaliserade: ”Man är vårdslös med demokratin”

    Rumskulla är en av många platser som har utsatts för vandalisering. Foto: Privat

  • Valplakat fortsätter att bli vandaliserade: ”Man är vårdslös med demokratin”

    Foto: Privat

Valplakat fortsätter att bli vandaliserade: ”Man är vårdslös med demokratin”

Runt om i kommunen har de flesta partier valt att sätta upp sina valplakat. Vandalisering och tuffa väderförhållanden är däremot stora hot mot dem, och i sin tur även demokratin.
– Det är en vandalisering mot vår demokrati, säger Peter Fjällgård (V). 

Annons:

Det är mindre än en månad kvar till valet och valrörelsen är i full gång. En bit av det är valskyltarna som de flesta partier väljer att sätta upp. Många sitter däremot inte uppe länge innan de råkas ut för vandalisering, något som Peter Fjällgård (V) tycker är ett hot mot demokratin. 

– I vårt land har man rätt att tycka vad man vill, och då ska man respektera att andra tycker olika. Att vandalisera på det här sättet är lika mycket en vandalisering mot vår demokrati och yttrandefrihet.  

”Skadegörelse som är fruktansvärt onödig” 

Partierna som sätter upp valaffischer och plakat har lagt ner mycket jobb och pengar och de ska få ha de kvar till valet. Peter Fjällgård tror att vandaliseringen inte leder till att partierna får färre röster, utan istället att det kanske väcker mer sympati för partiet.  

Vad tror du behöver göras för att vandaliseringen ska sluta?

– Om alla partier tar avstånd från det. Vänsterpartiet har tagit avstånd från plakatpolitiken, men det vi reagerar på är att man är vårdslös med skyltarna och demokratin. Det är vissa partier som är överrepresenterade i att få sina skyltar nedtagna. Det är en skadegörelse som är fruktansvärt onödig.  

V har inga skyltar

Vänsterpartiet har själva valt att inte sätta upp några affischer eller plakat inför valet i år och samma beslut togs till förra valrörelsen. 

– Jag tror inte att vi vinner väljare på skyltar, utan vi vinner väljare på politik, men de som sätter upp skyltar ska få ha dem kvar utan att de vandaliseras. Vi är inte drabbade, men hade vi haft skyltar hade vi säkert också fått de nedtagna, säger Peter Fjällgård. 

Satt upp skyltarna igen

En del skyltar åker ner på grund av väderlekar, men en del ser man tydliga hål och sparkar på. Peter Fjällgård gick och satte upp några av andra partiers skyltar i Rumskulla efter stormen som var mellan måndag och tisdag. 

– Det står skyltar i centrala Rumskulla och jag har varit och lagat och satt ihop dem. Dels för att jag sköter torget och tycker det ser bedrövligt ut, men där var det stormen som tog ner dem på grund av konstruktionen. Men det är tråkigt, vi ska värna om vår demokrati. 

Annons:

Sara Åstrand

saraaastrand@gmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt