Annons:

Rekordlågt antal elever på Vimmerby gymnasium

Det är ett rekordlågt antal elever på Vimmerby gymnasium. Foto: Arkivbild

Rekordlågt antal elever på Vimmerby gymnasium

Så få elever som går på Vimmerby gymnasium nu har det aldrig tidigare gjort. Totalt handlar det om 450 elever.
– Det beror på att det är mindre kullar och det kommer ändra sig om några år, säger skolchefen Ola Karlsson.

Annons:

175 elever tog studenten från Vimmerby gymnasium i somras. 156 elever började gymnasiet i augusti. Det visar den slutliga antagningen och det innebär att det aldrig varit så få elever som gått på Vimmerby gymnasium som nu.

– Det är rekordlågt antal elever på gymnasiet nu. Det beror på att det är mindre kullar och det kommer ändra sig om ett antal år. För ett par år sedan hade vi väldigt stora kullar i förskolan. Det har minskat de senaste åren, men dessa har fyllt på mycket i grundskolan. Där har vi haft en elevökning som stabiliserat sig, men så småningom kommer dessa kullar upp till gymnasiet, säger Ola Karlsson, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen.

IKE har aldrig varit sämre

Totalt slutade 153 elever nian på Astrid Lindgrens skola och Vimarskolan i somras. 112 av dem valde Vimmerby gymnasium, vilket motsvarar 73 procent. Förra året var det 62 procent som valde att gå gymnasiet i hemkommunen. 

49 elever har sökt sig till andra skolor och de flesta har sökt sig till Hultsfred. Tolv elever har valt Linköping och fem har valt naturbruksgymnasium i Gamleby och Vreta. Samtidigt har 28 elever börjat i Vimmerby från andra kommuner. Där kommer de flesta från Hultsfred, men även från Eksjö, Kinda och Västervik.

Det påverkar förstås de interkommunala ersättningarna negativt.

– Det är det sämsta året någonsin för underskottet på IKE. Totalt sett, om man tittar på årskurs ett, två och tre, är det 162 elever som studerar i en annan kommun och 81 elever som studerar här från andra kommuner. Det är 81 elever i skillnad och så stort har glappet aldrig varit. För två år sedan var det 40, så det har fördubblats på två år och är förklaringen till nämndens underskott, säger Ola Karlsson.

Så ser det ut på programmen

Barn- och utbildningsnämndens ordförande, Peter Karlsson (C), menar att det är positivt på sikt att ettornas differens inte är så stor.

– I år är det fler elever från Vimmerby kommun som valt Vimmerby gymnasium. Det är en elvaprocentig ökning, säger han. 

Allt handlar förstås inte heller om de interkommunala ersättningarna.

– Det viktigaste ur vårt perspektiv är att eleverna kommer in och väljer de utbildningar de vill gå. Förhoppningsvis kommer de tillbaka till Vimmerby när de ska börja jobba, säger Ola Karlsson.

Här nedan kan du se hur det ser ut på de olika programmen. 21 elever har valt fotbollsprofilen, åtta har valt dansprofilen, lika många innebandyprofilen och två har valt hockeyprofilen.

Fakta

El- och energiprogrammet (14 elever till 15 platser).

Försäljnings- och serviceprogrammet 15 (15).

Fordon- och transportprogrammet 12 (15).

Industritekniska programmet 9 (15).

Naturvetenskapliga programmet 12 (30).

Restaurang- och livsmedelsprogrammet 10 (15).

Samhällsvetenskapliga programmen 47 (60).

Vård- och omsorgsprogrammet 9 (15)

Teknikprogrammet 16 (28).

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt