Annons:

Därför vaccineras ingen med det nya Coronavaccinet

Det Coronavaccin som ges till personer över 18 år är inte det som skyddar mot Omnikronvarianten B5. Men ger ändå ett effektivt skydd mot svår sjukdom och död. Foto: arkivbild.

Därför vaccineras ingen med det nya Coronavaccinet

Från och med i fredags kan alla personer över 18 år boka tid för att fylla på sitt vaccin mot Covid-19. Men det vaccin som ges är ett vaccin som inte står emot den omnikromvariant som härjar mest i landet just nu.

- Det vaccin som ges skyddar bra mot svår sjukdom och död, säger Marie Ragnarsson, vaccinationssamordnare vid region Kalmar län. 

Annons:

Från och med i fredags kan alla personer över 18 år ta en påfyllnadsdos av vaccin mot Covid-19. Vaccinet ges vid hälsocentraler i kommunerna.

Sedan Covid-19 upptäcktes har forskare också sett att viruset har muterat flera gånger vilket lett till att personer som har tagit vaccin mot sjukdomen ändå insjuknar.

- Den typ av Covidvirus som cirkulerar just nu är Omnikrom typ B5, den virusvariant som flest personer insjuknar i för tillfället, säger Marie Ragnarsson.

Det vaccin som ges till personer som sedan i fredags kan beställa vaccin får ett vaccin som skyddar mot Omnikrom B2.

Varför ges inte vaccin som skyddar mot B5 när alla människor över 18 kan få en påfyllnadsdos?

- Det finns ett vaccin som är godkänt för B5, men det är inte utlevererat någonstans i Sverige än, säger Marie Ragnarsson.

När kommer det att finnas ute hos hälsocentralerna?

- Det vet jag inte.

Hon menar att det vaccin som ges nu är en uppdatering av det basvaccin som gas tidigare.

- B2 vaccinet ger ett effektivt skydd mot svår sjukdom och död, om man skulle smittas av Covid-19, säger Marie Ragnarsson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt