Annons:

Kronprinsen invigde bron, kronprinsessan deltog i 50-årsfiranden

Idag fyller Ölandsbron. Och det blev kunglig glans över firandet. Kronprinsessan Victoria var på plats. 

Annons:

Utanför slottet hade man radat upp välpolerade bilar från 1972. Ja, flera av dem kunde säkert ha kört på Ölandsbron, det var nämligen samma år som förbindelsen mellan Kalmar och Färjestaden invigdes. Då invigdes den av dåvarande kronprins Carl Gustaf, idag var hans dotter på plats för fira att bron fyller 50 år.

Kronprinsessan Victoria började firandet med ett besök på Kalmar slott. Hon fick följe av bland annat slottschefen Meg Nömgård. 

– Jag har varit på slottet flera gånger. Men ännu inte varit här med mina barn, det vill jag gärna, säger hon. 

På slottsgården var det många som samlats för att se Kronprinsessan, många av dem barn. 

– Var är Oscar, frågade Tilde Åkerström Victoria.

– Åh han är i skolan och kunde inte följa med, förklarade kronprinsessan. 

Tildes mamma förklarade att hennes dotter var i Solliden och även då frågade efter prinsen, han var inte med då heller. Och förklarade att hennes dotter nog gärna vill gifta sig med honom. 

– Det vill jag inte alls, svarade en något förnärmad Tilde. 

Historier om Ölandsbron

Inne på borggården var det tal och historieberättande om bron. Det var fokus på byggandet och vi fick veta att det var ett slitsamt arbete. Det tog fyra år och nio månader innan bygget stod klart. Kalmarsundsförbindelsen var i 26 år den längsta bron i Europa innan Vasco da Gamabron byggdes i Lissabon. Bernt Svensson var en av Ölandsbrons många byggarbetare. Han berättar om arbete sex dagar i veckan. Men också att han ramlade av Svinöbron rakt ner på isen och var borta i flera månader innan han var tillbaka. 

Landshövding Peter Sandwall berättade om Ölandsbrons betydelse. Också i ett mer bildligt perspektiv att det är förbindelse mellan människor. Han berömde gestaltningen, att det är vacker symmetrisk bro. 

Efter besöket på Kalmar slott åkte Victoria över till hamnplanen i Färjestaden där firandet fortsatte.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagensvimmerby.se

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt