Annons:

Allt färre företagsstarter i länet: “Djupt oroväckande”

I Sverige finns omkring en miljon företag registrerade hos Bolagsverket, varav merparten är små bolag med upp till nio anställda. Foto: Mostphotos.

Allt färre företagsstarter i länet: “Djupt oroväckande”

Ny statistik från bolagsverket som Visma Spcs analyserat visar att nyföretagandet fallit rejält i Kalmar län.  
– Småföretagen är landets ryggrad och bidrar med var tredje skattekrona till kommunerna i Kalmar län, säger Boo Gunnarson. 

Annons:

Under september månad startades 108 företag i Kalmar län. Det är ett tapp på 20 procent jämfört med samma månad i fjol, då 135 nya företag startades.  

– Tvärniten är djupt oroväckande, eftersom fyra av fem nya jobb skapas i små och medelstora företag. För att fler människor i Kalmar län ska våga förvandla sin passion till en företagsidé måste den tillträdande regeringen omedelbart ta tag i att stärka trygghetssystemen för företagare, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs. 

Möjligheter i kriser

Raset är dock inget unikt för Kalmar län då nyföretagandet fallit med 25 procent under september på nationell nivå. Boo Gunnarson menar att bakgrunden är de kraftiga räntehöjningarna och höga priser på energi och drivmedel till följd av Rysslands invasion av Ukraina.  

Boo Gunnarson hävdar dock att det finns möjligheter i kriser: 

– Det är allvar nu. Vi vet att kriser också kan skapa nya möjligheter för kreativa entreprenörer – den kraften måste Sverige ta vara på för att vända utvecklingen, avslutar Boo Gunnarson. 

 
 

Annons:

Elliot Klint

elliot.klint@gmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt