Annons:

  • DE HEDRAR SIN SAKNADE LAGKAMRAT OCH VÄN – MAMMA SUSANNE:

    Det finns särskilt en plats i huset som betyder extra mycket för Henkes mamma Susanne Ragnarsson. Alltid när hon är hemma vill hon att ljuset intill fotografierna ska lysa. Foto: Lotta Madestam

  • DE HEDRAR SIN SAKNADE LAGKAMRAT OCH VÄN – MAMMA SUSANNE:

    Spelarna i IBK Svala hedrar sin lagkamrat och vän Henke genom att de har tryckt upp uppvärmningströjor med Henkes nummer 11 på ryggen. Inför hemmapremiären på fredag kväll blir det en enklare ceremoni med tal och en tyst minut för att hedra honom. Foto: Lotta Madestam

  • DE HEDRAR SIN SAKNADE LAGKAMRAT OCH VÄN – MAMMA SUSANNE:

    Ett gammalt programblad med Henke på bild, som Roger Hultgren tagit. "Han saknas i laget, som vän och spelare. Han var duktig och det kunde hända vad som helst när han var inne", säger tränaren Mathias Karlsson. Foto: Lotta Madestam

  • DE HEDRAR SIN SAKNADE LAGKAMRAT OCH VÄN – MAMMA SUSANNE:

    Susanne har gjort en Henkelåda, som hon kallar den. Den plockar hon ofta fram för att minnas. "Jag känner ofta att han är med mig. Det låter kanske konstigt för den som inte varit med om det. Men för mig gör det allt lite enklare att tänka på att han ständigt är vid min sida". Foto: Lotta Madestam

  • DE HEDRAR SIN SAKNADE LAGKAMRAT OCH VÄN – MAMMA SUSANNE:

    Susanne har sparat utskrifter av SMS-konversationer de haft. Det gör henne varm i hjärtat att tänka på vilken fin och omtänksam kille han var. Foto: Lotta Madestam

  • DE HEDRAR SIN SAKNADE LAGKAMRAT OCH VÄN – MAMMA SUSANNE:

    Foto: Lotta Madestam

DE HEDRAR SIN SAKNADE LAGKAMRAT OCH VÄN – MAMMA SUSANNE: "BLIR RÖRD"

Susanne Ragnarsson från Mörlunda fick sitt hjärta krossat när sonen Henrik Svensson omkom i en bilolycka den 30 mars. En tragedi som berörde hela samhället.
När IBK Svala har hemmapremiär på fredag kommer förlusten av en lagkamrat och vän uppmärksammas på flera olika sätt.
– Jag blir helt rörd av allt engagemang. Tänk om han såg hur saknad han är av så många, säger hon.

Annons:

Saknaden gör sig ständigt påmind. En låt på radion, mötet med en jämngammal kamrat eller synen av en kille i keps, loggan från bruket där han jobbade, katter på Instagram – det är så mycket som hela tiden väcker längtan och saknaden.

– När olyckan hände var det bara svart, helt kaos i huvudet och jag undrade verkligen hur jag skulle överleva, säger Susanne. Tanken finns där, att han missar hela livet. Allt. Ibland kan jag bara inte förstå, det går inte in i mitt huvud att han är borta för alltid. Det händer fortfarande att jag kan se honom komma på grusgången, hur han går med sin karakteristiska stil när han är på väg in till oss. 

Hon tittar upp och fortsätter:

– Nu har det börjat lindras lite. Lite, lite försiktigt. I takt med att dagarna går. Det känns inte riktigt lika tungt och smärtsamt hela tiden, som det gjort tidigare, säger hon och plockar fram sin Henkelåda, som hon kallar den.

Ljuset alltid tänt

Den står i hyllan bredvid ett bord där det alltid är ett ljus tänt. Det är det första hon gör på morgonen, tänder ljuset intill fotografiet på en leende Henke i keps. Och det sista hon gör när hon lägger sig är att säga god natt.

– Jag känner ofta att han är med mig. Det låter kanske konstigt för den som inte varit med om det. Men för mig gör det allt så mycket enklare att tänka på att han ständigt är vid min sida, säger Susanne och börjar plocka fram kepsen han hade på sig vid olyckstillfället, teckningar som målades när han var liten, påskkort han skrivit – och utskrifter av SMS-konversationer de haft. Kärleksfulla hälsningar från en son som tycker mycket om sin mamma eller roliga hälsningar som det går att le åt idag, när hon tänker tillbaka på stunden.

– Däremot har jag svårt att åka dit där det hände. Jag har svårt att åka till olycksplatsen. Då tycker jag bättre om att gå till graven för att sitta där och prata med honom. Jag har varit där varje dag jag varit hemma, jag vill gärna att ljuset alltid ska lysa.

Saknad av många

Det är många som sörjer Henke, det ser man inte minst på just olycksplatsen där vännerna fortfarande tänder ljus regelbundet intill fotografiet på Henke i IBK Svalas matchställ, som står inramat bredvid ett klubblad, han förbrukade några klubbor under en säsong, och en kexchoklad, som han gillade så mycket.

– Det värmer så mycket att flera av hans vänner fortfarande hör av sig med SMS där de skriver att de saknar honom och hur de också suttit vid graven och pratat med honom, säger Susanne.

Hedra sin lagkamrat

På fredag spelar IBK Svala hemmapremiär. Då kommer Henkes lagkamrater hedra honom. Hela laget var dessutom på hans begravning.

– Vi har tagit fram svarta uppvärmningströjor med Henkes nummer elva på och vi kommer att spela med sorgeband hela säsongen är det tänkt, säger tränaren Mathias Karlsson och fortsätter:

– Det känns viktigt att göra det här. Han saknas i laget, som vän och spelare. Han var duktig och det kunde hända vad som helst när han var inne.

Hur kändes det att spela första matchen?

– Det hölls en tyst minut i Mariannelund. Den minuten var jobbig, det är otroligt vad en minut är lång i en sådan situation. Vi känner en stor saknad, så det kommer bli känsligt på fredag med hemmapremiär utan Henke, säger Mathias Karlsson.

Pensionera nummer elva

Inför matchen kommer ordförande Simon Rydén att säga några ord och det kommer hållas en tyst minut, som en enklare ceremoni.

– Vi har också tanken att ”pensionera” nummer elva och rama in tröjan, säger Simon Rydén. Vi ska undersöka saken med kommunen, om vi får sätta upp den på väggen. Henke har varit en del av laget länge och alltid varit en kille som gjort stort avtryck, så vi vill att han finns med i tanken även fortsättningsvis. Han är saknad. Det kändes självklart att göra den här markeringen.

Rörd av engagemanget

Det gjorde Susanne djupt rörd att få höra om klubbens planer.

– Det är så fint gjort av dem. Jag blev både glad och alldeles varm i hjärtat. Tänk om han såg hur saknad han är av så många, säger hon.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt