Annons:

Så många nyanlända kommer till länet nästa år

Med tanke på att antalet kvotflyktingar till Sverige minskas blir det färre nyanlända till länet 2023. Foto: MostPhotos

Så många nyanlända kommer till länet nästa år

Nu har regeringen gett grönt ljus till Migrationsverkets förslag. Det innebär att 3 300 nyanlända anvisas till landets kommuner 2023 – och 106 av dem kommer till Kalmar län.

Annons:

I augusti lämnade Migrationsverket ett förslag till regeringen på hur många nyanlända respektive län skulle ta emot under 2023. Toalt bedömdes då 8 200 personer omfattas av anvisningar till landets kommuner.

Den nya regeringen har beslutat att antalet kvotflyktingar ska minska till 900 personer per år och det gör också att Migrationsverket har reviderat sin bedömning.

Den nya beräkningen innebär att 3 300 nyanlända anvisas för bosättning i en kommun under nästa år. 600 av dem beräknas vara kvotflyktingar och 2 700 asylsökande som har fått uppehållstillstånd och tidigare bott i Migrationsverkets boenden.

– Nedskrivningen beror framför allt på beskedet att Sverige ska ta emot färre kvotflyktingar nästa år. Men en orsak är också att vi ser att färre asylsökande som beviljats uppehållstillstånd behöver anvisas jämfört med vad vi bedömde i augusti, säger Jens Carlander, expert vid Migrationsverkets Nationella operativa avdelning.

Så många blir det i länet

För Kalmar läns del innebär det 106 nyanlända under 2023. Det är 3,2 procent av det totala antalet. Hur fördelningen mellan kommunerna blir är upp till Länsstyrelsen i nästa steg. 

Utöver det tillkommer personer från Ukraina som fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet. Dessa anvisningar görs enligt en separat fördelning och gäller utöver anvisningen av nyanlända enligt bosättningslagen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt