Annons:

Nyanländas bosättning i kommunerna ska underlättas

I veckan presenterade regeringen flera förslag med syfte att underlätta bosättningen av nyanlända i kommunerna. Tiden för anvisningsbeslut under 2016 förlängs med två månader.

Annons:

Bostadsbristen och det stora antalet asylsökande under 2015 gör det svårt för kommunerna att klara lagkravet. Bostadslagen anger att en kommun har två månader på sig att ordna en bostad för en nyanländ som placeras i kommun. 

För anvisningsbeslut fattade under 2016 förlängs den tiden till fyra månader. Det meddelade regeringen i går. 

– Kombinationen av flera år av för lågt bostadsbyggande och rekordmånga asylsökande förra hösten gör att det är en stor utmaning för kommunerna att klara mottagandet. Många kommuner anstränger sig dock hårt för att klara av sina åtaganden. Det är oacceptabelt om några kommuner väljer att överlåta sin del av ansvaret på andra kommuner, säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson i ett pressmeddelande. 

Riskerar sanktioner

Flera kommuner har vägrat att ta emot asylsökande på grund av bostadsbrist. Johansson hotar nu med sanktioner. 

– Bosättningslagen gäller och ska tillämpas i förhållande till alla kommuner utan undantag. Regeringen är beredd att vidta de åtgärder som krävs för att lagen ska följas, till exempel sanktioner. Regeringen kommer ha en fortsatt nära dialog med kommunsektorn för att underlätta bostadsförsörjningen.

Dessutom kommer länstalen att sänkas för 2017. Det är en följd av Migrationsverkets senaste prognos. Vid den nya beräkningen kommer det läggas större vikt vid de kommuner som haft ett stort mottagande av personer som valt bostad på egen hand.

Regeringen vill också att handläggningstiderna i plan- och byggärenden kortas och att Migrationsverket informerar kommunerna om den pågående avvecklingen av tillfälliga boenden och var de finns.

"Kan inte trolla med knäna"

Sveriges kommuner och landsting vill se ännu fler åtgärder: 

– SKL vill inte ändra principerna för bosättningslagen. Det är viktigt att vi får en jämnare fördelning över landet. Kommunerna jobbar hårt, men kan inte trolla med knäna för att få fram alla de bostäder som behövs. I regeringens åtgärder saknar vi krav på de egna myndigheterna att bistå kommunerna och nyanlända med lösningar, säger Lena Micko, ordförande för SKL.

SKL har tidigare presenterat följande förslag: 

  • Använd Migrationsverkets lägenheter till nyanlända där bostadsbristen är som störst.
  • Ge statliga myndigheter och bolag uppdrag att ta fram bostäder till nyanlända.
  • Gör det möjligt för kommuner som vill, att ta emot fler nyanlända.
  • Säkerställa nyanländas möjligheter att betala för sitt boende.

Fakta

Bosättningslagen

Den 1 mars 2016 trädde lagen om mottagande av vissa nyanlända invandrare för bosättning i kraft (bosättningslagen). Syftet med lagen är att få till stånd en jämnare fördelning av mottagande av nyanlända mellan landets kommuner och att kommuner som har goda förutsättningar för etablering ska ta emot nyanlända i större utsträckning än tidigare. Detta för att nyanlända snabbare ska kunna påbörja sin etablering i Sverige.

Fakta: Regeringen

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt