Annons:

MÖGELTILLVÄXT HAR UPPTÄCKTS I KÄLLARE PÅ ÄLDREBOENDE

Arbetsmiljöverket har upptäckt att det finns mögeltillväxt i källaren på vård- och omsorgsboendet Vidala i Södra Vi. Foto: Ossian Mathiasson

MÖGELTILLVÄXT HAR UPPTÄCKTS I KÄLLARE PÅ ÄLDREBOENDE

Arbetsmiljöverket upptäckte under hösten mögeltillväxt i källaren på vård- och omsorgsboendet Vidala i Södra Vi. 
– Grundvattnet trycker på i marken och in genom väggarna i källaren, säger Torbjörn Bergström, fastighetschef på Vimmerby kommun.

Annons:

Vimmerby Tidning var under tisdagen först med att berätta om att mögel och fuktskador har konstaterats i källaren på Vidala i Södra Vi. En fotvårdsterapeut och en frisör kommer vid jämna mellanrum till vård- och omsorgsboendet i Södra Vi och har varsin lokal i källaren. Det är utrymmen som de inte längre kan använda. 

– När vi för ett år sedan grävde upp utanför fastigheten så forsade det upp vatten med ett enormt tryck i marken. Vi genomförde åtgärder för att komma till rätta med problemen och tätade till grunden på utsida, säger Torbjörn Bergström.

Det har nu visat sig att vattnet som har tryckt på i marken och in genom väggarna i källaren har varit mer omfattande än vad man först trodde. 

– Det var under hösten som vi fick ett åläggande från Arbetsmiljöverket som var på Vidala i ett annat ärende. Då uppdagades problem i källaren och vi kände inte till det. Vi hade inte upptäckt det förrän vi fick påbackningen från Arbetsmiljöverket. Jag måste poängtera att ingen boende är drabbad av detta, säger Torbjörn Bergström. 

"Mikrobiell tillväxt på vissa ställen"

Vidala använder stora delar av källaren till förvaring bortsett från två rum där fotvård och frisör håller till. Conservator AB, ett företag med fokus på fukt och inomhusmiljö, har varit på plats på boendet och genomfört utredningar. 

– Vi har fått reda på saker som måste åtgärdas. Det som har upptäckts är mikrobiell tillväxt på vissa ställen och det är det vi ska ta tag i och åtgärda. Nu måste vi komma överens med verksamheten om var frisören och fotvårdsterapeuten ska kunna bedriva sin verksamhet under tiden. Jag måste poängtera att ingen boende är drabbad av detta. 

Skulle du säga att det är mögel i källaren?

– Det finns säkert någon golvsockel i trä som har varit mot ytterväggen och på den kan det säkert finnas mögelpåväxt. Jag vill inte att någon ska bli orolig utan det är källaren på Vidala som vi ska åtgärda.

Hur ser planen ut för att vidta bristerna?

– Någon i min personal kommer åka till Södra Vi och träffa verksamhetsansvarig och titta igenom var vi kan flytta de här frisören och fotvårdsterapeuten och var de kan bedriva verksamhet. Frågan är om man låter verksamheterna komma tillbaka eller om man hittar andra utrymmen för dem att vara i. 

Hur ser kostnadsbilden ut för att vidta åtgärderna?

– Det är säkert ett par hundratusen kronor om jag får gissa.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt