Annons:

  • Premiär för musikalelevernas egenskrivna föreställning i Vimmerby

    Julia Eriksson och Nova Andersson ser med glädje och spänning fram emot att framföra den musikal som de har gjort tillsammans med sina klasskamrater. Det blir två föreställningar på Kulturskolans scen i december. Foto: Ossian Mathiasson

  • Premiär för musikalelevernas egenskrivna föreställning i Vimmerby

    De tio eleverna på nya utbildningen "Musikal - produktionsåret" har fått skapa en musikal från grunden och se hur mycket som krävs när en föreställning ska sättas upp. Foto: Ossian Mathiasson

Premiär för musikalelevernas egenskrivna föreställning i Vimmerby

Eleverna på Vimmerby folkhögskolas nystartade utbildning ”Musikal – produktionsåret” har skrivit och producerat en egen musikal som har visas för allmänheten inom kort. 
– Det är både spännande och stressigt eftersom det är mycket som ska göras, säger Julia Eriksson och Nova Andersson. 

Annons:

Julia Eriksson från Nyköping och Nova Andersson från Frödinge är två av eleverna som gick musikallinjen på Vimmerby folkhögskola i fjol och hoppade på nytillskottet produktionsåret direkt. Det är tio personer som är deltagare på den nya utbildningen ”Musikal – produktionsåret”. 

Nu är de tillsammans med sina klasskamrater mitt uppe i förberedelserna av musikal. De har gjort allting själva från att välja innehåll till att koreografera och marknadsföra förställningen ”Fasad”. 

Vad tar och har tagit mest tid med att skapa en musikal från grunden?

– Jag skulle säga att det är att skriva manus och få ihop allting. Vi hade en tydlig bild med vad vi ville göra men då hamnade vi på en tre timmars föreställning och det är inte den tidsaspekten vi ska ha. Tanken var att det skulle vara ett litet projekt men vi är entusiastiska i vår klass så det växte sig större än vad det skulle vara från början. Vi har satt den absoluta smärtgränsen vid en och en halv timme, säger Julia Eriksson. 

Repetitionerna pågår

Eleverna är just nu mitt uppe i repetitionerna på Kulturskolans scen och har under projektets gång fått känna på hur mycket som faktiskt krävs när en föreställning ska sättas upp. 

– Jag tycker att det har varit superroligt och lärorikt med att få se hur allting fungerar bakom en musikal. Det handlar inte bara om att ställa sig på en scen, det är så mycket annat som måste fixas också, säger Julia och Nova.

Musikalen kommer spelas upp för allmänheten vid två tillfällen, 15 och 16 december, och biljettförsäljningen är igång.  

– Vi är pirriga och det är ganska mycket stress för att vi ska hinna klart med allting. Det mesta av vår tid går till denna musikal. Vi har satt in låtar som vi tycker passar och vissa är översatta till svenska, säger Julia Eriksson. 

Utspelar sig på en tågstation på julafton

Julia Eriksson är producent för musikalen tillsammans med Matilda Söderström. Nova Andersson är en av flera ansvariga personer för koreografin.

Vad kan ni berätta om musikalens handling?

– Vi kommer vara på en tågstation på julafton. Det handlar mycket om människors olika fasader och att vi vid första anblicken inte ser vad som pågår i en människas liv. Vi tar upp viktiga samhällsfrågor, bland annat psykisk ohälsa. Budskapet som vi vill trycka på är att inte döma människor, säger Julia Eriksson.

Julia Eriksson hade för några år sedan bestämt sig för att hon inte vill jobba med att stå på scenen. 

– Jag kände att det var för mycket press. Nu känner jag att jag skulle kunna tänka mig att jobba som producent. Att få en kompott av allting man gillar i sång, teater och dans är fantastiskt, säger Julia Eriksson. 

Nova Andersson tillägger:

– Jag har fått blodad tand och det är verkligen så kul att det är svårt att släppa det. Det har varit mycket att göra med koreografin, men roligt också. Jag tycker att det är kul att jobba med dans och det passar mig bra, säger Nova Andersson.  

"En oerhört driven grupp"

Kristina Ruhnström, lärare i scenframställning på Vimmerby folkhögskola, berättar att det finns en tanke med musikalen från utbildningens håll. 

– Det är ett självständigt projekt där de själva har fått ta ansvar för att skapa föreställningen, skapa manus och stå för kostym och regi. De har i mångt och mycket gjort egna koreografier och det är för att direkt och på kort tid skapa en förståelse för alla delar i en produktion, säger Kristina Ruhnström. 

Klassen har jobbat intensivt med musikalen och Kristina Ruhnström uppskattar elevernas hängivna arbete. 

– Det är en oerhört driven grupp med fantastiskt självständiga personer. Eleverna jobbar så himla bra och är så begåvade. De har hög ambitionsnivå och jag litar på att de ror det i land, säger Ruhnström. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt