Nu sprids vinterkräksjukan i samhället.
Foto: MostPhotos
Säsongen för vinterkräksjuka brukar sträcka sig mellan november och april. Statistik från landets laboratorier och sökningar på 1177.se visar att säsongen är igång och att spridningen tagit fart i samhället.
– Hur omfattande spridningen blir den här säsongen går inte att säga. Förra året blev säsongen tuffare än vanligt med många inrapporterade fall. Dessutom såg vi för första gången någonsin två toppar under en säsong, vanligtvis ser vi bara en topp som brukar infalla i februari eller mars. Troligtvis var den tuffare säsongen en effekt av att det året innan knappt rapporterades in några fall alls, säger Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Bör inte hantera livsmedel
Viruset som orsakar vinterkräksjuka är mycket smittsamt. God handhygien skyddar mot smitta, både inom hälso- och sjukvården och i övriga samhället. För att minska smittorisken bland inneliggande patienter behöver rutinerna för god vårdhygien inom sjukvård och omsorg följas.
– Genom att tvätta händerna med tvål och vatten kan risken för att smittan sprids vidare och att man själv insjuknar minskas, säger Elsie Ydring.
Personer som har vinterkräksjuka, eller som misstänker att de kan ha smittats, ska vara extra noga med handhygienen och bör inte hantera livsmedel som andra ska äta.
"Det är också viktigt att det finns möjlighet att tvätta händerna där många är samlade, till exempel på skolor, förskolor och andra offentliga miljöer för att förhindra smittspridning. Pappershanddukar, inte handdukar av tyg, bör användas på arbetsplatser, skolor och förskolor", skriver Folkhälsomyndigheten.
Ofta är det stora mängder virus som behöver tvättas bort. Därför rekommenderas noggrann rengöring med tvål och vatten.