Annons:

Urspårade tåget bärgat – därför sprack Trafikverkets prognos med flera dagar

Det tåg som spårade ur söder om Hultsfred i förra veckan är nu bärgat. Foto: Simon Henriksson

Urspårade tåget bärgat – därför sprack Trafikverkets prognos med flera dagar

Under måndagen lyckades man få bort det urspårade tåget söder om Hultsfred. Nu pågår arbetet med att laga den trasiga rälsen.
– När vi fick bort tåget såg vi omfattningen av skadorna, berättar Felicia Danielsson på Trafikverket.

Annons:

Det är fortfarande stopp i tågtrafiken på Stångådalsbanan mellan Hultsfred och Kalmar efter olyckan i torsdags där ett tåg körde på ett nedfallet träd och spårade ur strax söder om Hultsfred.

Till en början gav Trafikverket en prognos som sa att trafiken skulle komma i gång igen på annandagen, men i går reviderade man den. Enligt den nya prognosen räknar man nu med att tågen ska börja rulla igen från och med klockan 16 på fredag, dagen innan nyårsafton.

Tvingades bygga ny väg

– Den här prognosen borde stämma bättre än den vi hade innan. Det tog lite längre tid att få bort tåget än vad vi trodde från början eftersom vi var tvungna att bygga en ny väg för att kunna komma fram till tåget, lyfta tillbaka det på spåret med en kranbil och sedan bogsera bort det därifrån, berättar Felicia Danielsson, presstalesperson på Trafikverket.

Närmare två dygn tog det att fylla upp diket mellan smalspåret och järnvägen, och färdigställa den provisoriska vägen. Nu pågår arbetet med att byta ut flera hundra meter slipers som skadades vid olyckan.

Trafikverkets uppmaning

– När vi fick bort tåget på annandagen såg vi mer omfattningen av skadorna som drabbat spåret, vilket också gjorde det lättare att sätta en mer korrekt prognos. Sedan är det ju just en prognos och det kan alltid hända saker under tiden arbetet pågår, men det kan ju också gå snabbare än vad vi tror?

Kommer i så fall trafiken kunna gå i gång tidigare än fredag klockan 16?

– Det skulle jag tro, men det handlar ju om hur snabbt trafikbolagen kan få i gång sin personal. Jag antar att de har planerat dem på något sätt utifrån det som har hänt och de prognoser som finns. Min uppmaning är att hålla koll på trafikbolagets hemsida och på Trafikverkets hemsida för eventuella ytterligare ändringar de närmaste dagarna.

Krösatågen mellan Hultsfred Resecentrum och Kalmar Central och omvänt ersätts med buss fram tills dess att tågen börjar gå igen.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt