Annons:

NYTT FÖRSLAG I DAG: TREDAGARSUTDELNING AV POST

I en statlig utredning som presenterades på måndagen föreslås tredagarsutdelning av post. Foto: Arkivbild

NYTT FÖRSLAG I DAG: TREDAGARSUTDELNING AV POST

För ett år sedan började posten komma varannan dag i våra brevlådor. Nu får vi kanske snart vänja oss vid tredagarsutdelning i stället. Detta föreslås i alla fall i en statlig utredning, som presenterades på måndagen.

Annons:

Det var den 31 januari i fjol som Postnord började dela ut posten varannan dag i våra trakter. Snart kan detta ändras igen. Regeringens utredare Britt Bohlin föreslår att post bara ska delas ut var tredje dag, alltså ännu mer sällan än vad som är fallet idag, detta för att kompensera för den kraftigt minskande brevmängden.

– Vi föreslår två saker. Dels att kapa kostnader, dels att införa ett statsstöd för att finansiera verksamheten från 2026. Det kommer att spara mycket pengar och vi har pratat med företag, myndighet och privatpersoner och de säger att det är okej om det tar lite längre tid, bara man vet när brevet kommer fram, sa Britt Bohlin vid en presskonferens på måndagen.

"Bästa och billigatse potstjänsten" 

Det nya förslaget innebär att 95 procent av posten som skickas kommer att komma fram inom tre dagar. Britt Bohlin menar att Sverige skulle få den bästa och billigaste posttjänsten av alla nordiska länder om tredagarsutdelning införs.

Det svenska brevportot ligger från årsskiftet på 15 kronor. I Norge kostar det motsvarande 27 kronor att skicka ett brev.

För personer som får tidningen med posten kan det dock bli problematiskt med tredagarsutdelning, då "nyheterna" kan anses bli för gamla när de når läsaren. Därför föreslås en särskild lösning för att tidningarna ska kunna distribueras, likt hur man gör i våra grannländer.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt