Annons:

KOMMUNALRÅD MISSTÄNKT FÖR BROTT I VIMMERBY

Markus Kyllenbeck, kommunalråd i Eksjö kommun, har polisanmälts av miljö och byggnadsförvaltningen i Vimmerby/Hultsfred. Foto: Pressbild

KOMMUNALRÅD MISSTÄNKT FÖR BROTT I VIMMERBY

Kommunalrådet i Eksjö kommun, Markus Kyllenbeck, har åtalsanmälts av miljö- och byggnadsförvaltningen i Vimmerby/Hultsfred. Misstankarna rör flera svartbyggen på Kyllenbecks mark i Vimmerby kommun, vilket Vimmerby Tidning var först med att berätta.  

Annons:

Kyllenbeck äger en fastighet vid sjön Gissen i Vimmerby kommun. Nämnden i Vimmerby/Hultsfred fick in flera klagomål under hösten och vid en tillsyn fann man att åtminstone åtta förseelser mot strandskyddet. Det handlar bland annat om en bastu och flera bryggor, enligt VT. Det ska även ha anlagts stränder på ett otillåtet sätt.

Ägare till marken är alltså Markus Kyllenbeck, moderat kommunalråd i Eksjö kommun.

– Någon har gjort de här åtgärderna, och den enda vi kan rikta oss till är ägaren till marken som antingen tillåtit det eller om det är något han får driva civilrättsligt om det skett utan hans vetskap, säger Daniel Johansson, miljöstrateg, till Vimmerby Tidning.

Kommunen har nu polisanmält överträdelserna.

– Vi är skyldiga att göra en åtalsanmälan så snart vi misstänker brott. Sen är det polis och åklagares sak att hantera anmälan vidare och utreda om det rör sig om miljöbrott eller inte, säger Linn Lagerström, byggnadsinspektör på miljö- och byggnadsförvaltningen, till VT.

Äger marken mellan sjön och tomterna

Marken som Kyllenbeck äger har styckats av och är sedan flera år en stor mängd bostadstomter. Överträdelserna har gjorts av flera av de boende i området, men det är Kyllenbeck som till stora delar äger marken mellan sjön och de nya villatomterna.

– En del, långt ifrån alla, har gjort saker som strider mot strandskyddet, det är helt riktigt. Men det går att åtgärda på olika sätt. Det var en åtgärdsplan vi gick igenom för hur vi kan åtgärda det gentemot respektive fastighetsägare, säger Kyllenbeck till VT och han är förvånad över kommunens anmälan:

– Fördelen med att kommunen nu agerar är att man får ett underlag som visar att det här inte är okej och hur det kan återställas. Klart vi ska få ordning på det där, men det är en konstig väg att gå om kommunen har polisanmält mig.

Utöver åtalsanmälan kommer även miljö- och byggnadsnämnden ställa krav på fastighetsägaren.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt