Annons:

Så många semlor sålde Stigs Konditori:

Markus Andersson berättar att Stigs Konditori gick för fullt under fettisdagen. Foto: Arkivbild

Så många semlor sålde Stigs Konditori: "Blir som en lång bakfylla"

Guldkringlan sålde närmare 8 000 semlor totalt. Riktigt lika många blev det inte för Stigs Konditori i Gullringen, som flera gånger vunnit pris för Sveriges bästa semla.
– Vi gick på maxkapacitet, säger Markus Andersson som driver konditoriet tillsammans med hustrun Beatrice Levin Andersson.

Annons:

Under fettisdagen gick bagerierna på högvarv. Semmeldagen är i kristen tradition tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar före påsk.

I år inföll den under tisdagen den 21 februari. Traditionen, att äta upp sig med semlor inför påskfastan, sträcker sig flera hundra år tillbaka och fortfarande käkar svensken orimligt många semlor.

I Gullringen finns Stigs Konditori som en mängd gånger prisats för sina semlor. Även i år blev det succé för konditoriet.

– Dagen blev som den var beräknad. Vi hade ett väldigt hårt tryck och det är jätteroligt. Vi sålde runt 3 000 semlor och det är där någonstans det brukar ligga. Coronaåret 2021 var det lite sämre, men annars ligger vi mellan 2 500 och 3 000 semlor. Det är ganska skönt att det bara är en gång om året, säger Markus Andersson och skrattar.

Tar in extrapersonal

3 000 semlor från det lilla bageriet i samhället med cirka 500 invånare är förstås imponerande.

– Vi har gått på maxkapacitet duktigt. Vi har en liten ugn som bara kan grädda fyra plåtar åt gången. Många andra har 15 till 20 ugnar, säger han.

Hur märker ni att priserna ni fått påverkar?

– Många frågar hur det går med tävlingen numera, men den har ju Arla lagt ned. Jag tror att många känner till det här med att vår semla har vunnit och det lockar lite extra. Vi är nöjda med hur det blev – men vi är också helt slut. Det är som en lång bakfylla. Frugan och svärmor började sent i måndags kväll och fortsatte sedan hela natten. De känner av det fortfarande. 

Stigs Konditor tar in en del extrapersonal i form av släkt och var totalt åtta som arbetade när det var som mest att göra med fettisdagen, som även spiller över på resten av veckan.

– Det har varit fullt upp i dag också, säger en glad och trött Markus Andersson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt