Annons:

 • Fordonseleverna inspirerades av välkänt namn i motorsportskretsar:

  Fordonseleverna Pontus Sleman, Oscar Egerton och Rasmus Eriksson var nöjda med Micke Kågereds besök och det gav dem både motivation och inspiration. Foto: Ossian Mathiasson

 • Fordonseleverna inspirerades av välkänt namn i motorsportskretsar:

  Micke Kågered kom till Vimmerby för att prata om racing och andra viktiga delar inom området verktygslära. Foto: Ossian Mathiasson

 • Fordonseleverna inspirerades av välkänt namn i motorsportskretsar:

  Micke Kågered tog med sig sin racingbil till Vimmerby. "De tycker att det är häftigt att vi kommer med en racerbil", säger han. Foto: Ossian Mathiasson

 • Fordonseleverna inspirerades av välkänt namn i motorsportskretsar:

  En av Kågereds mekaniker berättade om skillnaden mellan att meka med en personbil och en racingbil. Foto: Ossian Mathiasson

Fordonseleverna inspirerades av välkänt namn i motorsportskretsar: "Tar med oss allt möjligt"

Mikael ”Micke” Kågered har återigen gästat Vimmerby gymnasiums fordonsprogram för att ge eleverna inspiration. 
– Vi tar med oss allt möjligt och försöker komma ihåg så mycket som möjligt, säger eleverna Rasmus Eriksson, Oscar Egerton och Pontus Sleman.

Annons:

Mikael Kågered, flerfaldig Europamästare i dragracing och numera chef för ett racingteam i STCC, har gjort ungefär 230 besök på 100 skolor. Eleverna på Vimmerby gymnasiums fordonsprogram fick för femte gången på de senaste tio åren besök av Kågered och hans racingteam. 

– Han är här vartannat år eller vart tredje år för att varje klass ska få träffa honom. Att det kommer hit en person utifrån är viktigt. I bästa fall säger de samma sak som vi lärare har sagt tidigare och påpekar säkerheten och noggrannheten. Det blir extra tydligt i tävlingssammanhang med tanke på att det är de små detaljerna som avgör om det ska hålla eller inte. Det är ett tänk som är viktigt att få med sig in i vardagen då det tar inte så mycket extratid om man hittar rutinerna, säger Daniel Westerling, en av lärarna på fordonsprogrammet. 

"Får gåshud varje gång"

Mikael Kågered berättade om racing, oljelära, mätteknik och visade upp teamets Porsche Carrera GT, en racerbil som drog många blickar till sig. 

– Jag får gåshud varje gång jag besöker en skola då jag känner att jag kan ge något tillbaka till eleverna. Att ha med racerbilen på en skola höjer ribban och eleverna tycker att det är häftigt att vi kommer med en racerbil. Även om jag ser den varje dag så tycker jag att det är en jäkligt häftig bil, säger Mikael Kågered. 

En av Kågereds mekaniker berättade om skillnaden mellan att meka med en personbil och en racingbil och en tekniker från Mileaukee lät eleverna testa på hur det känns att jobba med batteridrivna verktyg. 

Dagen avslutades med att Charlie Ekenheim, utbildningsansvarig från AD Sverige AB, höll en föreläsning om turbo- och bromsteknik.

Fordonseleverna Rasmus Eriksson, Oscar Egerton och Pontus Sleman uppskattade Kågereds skolbesök. 

– Det var intressant att få veta hur elbilen funkar och hur det är köra banracing. Vi tar med oss allt möjligt och försöker komma ihåg så mycket som möjligt. Att en person som Micke kommer hit ger oss motivation och inspiration. Det finns nog ingen som har gjort något så coolt som Micke, säger de tre fordonseleverna.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt