Annons:

  • Nästan alla har redan klart med jobb:

    Läraren Mikael Krantz och duktige eleven Liam Nilsson.

  • Nästan alla har redan klart med jobb:

    Martin Lindberg gjorde väldigt bra ifrån sig i Falun. Foto: Privat

Nästan alla har redan klart med jobb: "Yrkesprogram ger jobb"

En av eleverna är bäst i hela länet på branschens yrkesprov. En av de andra fick utmärkelse för sitt resultat på lackerarnas yrkesprov. Nästan samtliga har också redan klart med jobb.
– Yrkesprogram ger jobb, säger läraren Mikael Krantz.

Annons:

I dag tar en mängd elever studenten från Vimmerby gymnasium. Ett program som nästan automatiskt kommer att ge jobb är fordonsprogrammet. När vi träffade elever och läraren Mikael Krantz för en tid sedan hade elva av 13 elever i klassen redan klart med jobb. Fem av eleverna är tjejer.

– Yrkesprogram ger jobb, så är det. Här finns det arbeten att få. Om vi tittar de senaste åren har vi en anställningsbarhet på 80 procent i branschen. Alltså inte bara det att man får ett jobb, utan också inom det man utbildt sig till. De flesta arbetar lokalt vilket ger skattepengar här. Det är det som är så coolt, säger läraren Mikael Krantz. 

Branschen skriker efter jobb och det finns en stor variation på yrken för de elever som tar studenten. Bland annat bilmekaniker, lastbilsmekaniker, lackerare och så vidare.

– Alla här får i princip jobb. Vi har mycket APL (arbetsplatsförlagt lärande) och eleverna är ute sex dagar i månaden i tvåan och trean. 

Bäst i länet

Intresset för fordonsprogrammet börjar också bli större igen efter några år med en liten dipp.

– Vi har en bit över 20 sökande till 16 platser, så det vänder nu känns det som.

Eleverna har verkligen visat framfötterna på slutet. I ett yrkesprov där elevernas testas gentemot branschens krav på kunskaper deltog nio elever i år. Det är ett teoretiskt test, där även ämnen som engelska och matematik ingår. Eleven Liam Nilsson lyckades bäst och blev allra främst i hela länet. 

– Det var kul, verkligen. Jag trodde inte att det skulle gå så bra för mig, säger Liam Nilsson.

Utbildningen har varit jättebra, säger han.

– Både lärorik och rolig.

Direkt efter examen börjar han nu jobba på en större bilverkstad i närområdet.

Samarbetar med Falun

Även Martin Lindberg har verkligen visat prov på sina kunskaper. Vid yrkesprovet för lackerare i Falun tidigare i år fick han 81 av 100 poäng. Det är ett praktiskt prov som innehåller sju olika delmoment och den höga poängutdelningen gav honom en särskild utmärkelse.

Just Falun har också Vimmerby gymnasium ett samarbete med.

– Det har vi haft i nio år och man kan nog säga att vi har haft en i snitt per år som gått där uppe. De är lyriska över våra elever och tycker att de är jätteduktiga, säger Mikael Krantz.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt