Annons:

Största övningen i Sverige på mer än 25 år – så märks den i Kalmar län

Den största förvarsmaktsövningen på mer än 25 år kommer märkas i länet. Bilden är en genrebild. Foto: Bildbyrån

Största övningen i Sverige på mer än 25 år – så märks den i Kalmar län

Den största försvarsövningen på över 25 år är igång i Sverige. I Kalmar län börjar den märkas den 27 april. 

Annons:

Mellan 17 april och 11 maj i år ska över 26 000 män och kvinnor från armén, marinen, flygvapnet, hemvärnet och militärer från 14 andra läner öva tillsammans. 

Förvarsmaktsövningen Aurora 23 är därmed en övning där samtliga försvarsgrenar och stridskrafter deltar. Målet är att öka den samlade förmågan att möta ett väpnat angrepp mot Sverige.

Aurora 23 är den största nationella övningen i sitt slag på mer än 25 år och kommer att genomföras i luften, på marken och till sjöss.

Förband över hela landet är delaktiga, men övningen kommer mest att märkas i södra Sverige samt på och runt Gotland. 

"Under övningen övas allt från beredskapshöjning och mobilisering till stora samordnade anfall på marken, i luften och till sjöss", skriver Försvarsmakten.

Hur märks det här?

I Kalmar län pågår den stora övningen mellan 27 april och 11 maj. Hur kommer det märkas i Kalmar län?

"Övningen innebär att du kan höra buller från stridsflyg och helikoptrar vid olika tider under dygnet. Det förekommer även skottlossning med lös ammunition inom tätbebyggt område", skriver Krissamverkan i Kalmar län.

Främst kommer övningen att ske i områden som är Försvarsmaktens egna övnings- och skjutfält, men det kommer även förekomma på privat mark. I dessa områden blir markägare och boende särskilt informerade.

Militära transporter kommer också ske utmed vägarna, vilket kan komma att påverka framkomligheten. 

"Filma och fota inte"

Mellan 27 april och 10 maj kommer örlogsfartyg och stridsbåtar vara verksamma utmed hela kuststräckan. Mellan 30 april och 5 maj kommer helikoptertrafik pågå till och från Kalmar flygplats. I Kalmar kommer även militära fordon och militär personal röra sig i området i samband med ombaseringar av luftvärnsförband mellan 2 och 5 maj. Dessutom blir det flygverksamhet med helikopter och Jas 39 Gripen.

I övriga länet kommer man mest märka av grupperande förband och militär verksamhet i kustbandet. Stora trupprörelser och militära transporter av tunga stridsfordon och materiel sker mellan Oskarshamn och Eksjö mellan 30 april och 2 maj. 

Länsstyrelsen poängterar att man inte ska filma och fota när man märker av den stora övningen. 

"Notera vad som händer för egen del utan att sprida vidare", skriver man.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt