Annons:

Ökade inkomstklyftor i Vimmerby – så ser det ut

Inkomstklyftorna i Vimmerby har ökat. Foto: MostPhotos

Ökade inkomstklyftor i Vimmerby – så ser det ut

Inkomstklyftorna växer i Vimmerby kommun. Mellan 2015 och 2021 ökade andelen med låg ekonomisk standard i kommunen. Det visar en ny sammanställning från SCB. 

Annons:

Enligt den allra senaste statistiken bodde 14,2 procent av Sveriges befolkning i hushåll med låg ekonomisk standard. Det är en ökning med drygt en halv procentenhet sedan 2015. 

Under samma period ökade andelen med hög ekonomisk standard med ungefär lika mycket, till 5,7 procent.

– I 216 av landets 290 kommuner ökade andelen invånare i hushåll med låg ekonomisk standard mellan 2015 och 2021. Samtidigt ökade andelen med hög ekonomisk standard i 198 kommuner, säger Johan Lindberg, utredare på SCB.

Så ser det ut här

I Vimmerby kommun ökade andelen invånare med låg ekonomisk standard. Drygt var sjunde invånare i kommunen levde med knappa ekonomiska förutsättningar.

– I Vimmerby kommun bodde 14,9 procent av invånarna i hushåll med låg ekonomisk standard 2021. Det är en ökning med 1,2 procentenheter sedan 2015, säger Peter Gärdqvist, utredare på SCB.

Däremot var andelen personer i hushåll med hög ekonomisk standard i kommunen relativt oförändrad mellan 2015 och 2021. Det har gått från 2,6 procent till 2,4 procent.

– Generellt i Sverige växer grupperna med låg ekonomisk standard i en större omfattning än grupperna med hög standard, säger Johan Lindberg.

Högsby mest ojämlikt

Hushållens ekonomiska standard beräknas utifrån deras totala disponibla inkomst, som på riksnivå har ökat varje år sedan mitten av 1990-talet, men utvecklingen ser olika ut i olika kommuner.

– I Vimmerby ökade hushållens medianinkomst med 4,2 procent mellan 2015 och 2021. Det är en ganska vanlig utveckling bland länets kommuner, säger Peter Gärdqvist.

I hela Kalmar län var det i Högsby som inkomstskillnaderna ökade allra mest under 2015-2021. Det är också i Högsby som ojämlikheten är störst.

SCB:s statistik bygger på disponibel inkomst exklusive kapitalvinster från exempelvis bostads- eller aktieförsäljningar. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt