Annons:

GLÄDJEBESKEDET: DÖDSDÖMDA JÄTTETRÄDET LEVER VIDARE ÄNNU ETT ÅR

Den dödsdömda tusenåriga Kvilleken visar nu upp nya knoppar på en gren, och trädet lever alltså vidare ännu ett år. Arkivbild. Foto: Länsstyrelsen/Micael Rundberg

GLÄDJEBESKEDET: DÖDSDÖMDA JÄTTETRÄDET LEVER VIDARE ÄNNU ETT ÅR

Hoppet är ute, och för fyra år sedan fick den sin dödsdom. Men ett av Sveriges allra äldsta och största ej klonade träd, Kvilleken i Vimmmerby kommun, kämpar på – och ännu en gång gäckar den döden. Knoppar är nu nämligen på väg att slå ut på den lite större gren som ännu var i livet förra året.

Annons:

Den här stått där i över 1 000 år och blickat ut över sin äng strax utanför Norra Kvills nationalpark i Vimmerby kommun, och på Gustav Vasas och Nils Dackes tid var den redan över 500 år gammal.

För fyra år sedan fick Kvilleken, som med sina 13 meter i omkrets i brösthöjd är ett av Europas grövsta träd och också ett av Sveriges äldsta och största träd, sin dödsdom.

Även om Kvillekens hälsa fortsätter att sakta bli sämre är förändringen mot förra året ganska begränsad till skillnad mot under åren 2014-2017 då större delen av trädet dog ut.

Många räknade nog därför med att fjolårets enda grönskande kvist utgjorde det sista tecknet på liv från den numer sjuka gamlingen. Men dess livslust har visat sig vara både stor och imponerande – och återigen trotsar Kvilleken profetiorna och allt den har emot sig.

För även 2023 välkomnar eken sina besökare med en gren full med knoppar som nu väntar på lite hjälp från försommarsolen för att spricka ut.

Projekt pågår

Ingen vet dock exakt hur länge vi kommer få njuta av trädet i levande tillstånd.

”Kvilleken som levt sedan vikingatiden har under senare år sakta blivit sämre. Försök att rädda eken har misslyckats och den är nästan helt död, men bara nästan. Likt förra året fortsätter en gren nedtill på det enorma trädet att kämpa vidare. Hur länge den orkar vet ingen, men att den tusenåriga Kvilleken fortsätter fascinera råder ingen tvekan om”, skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen har emellertid i samarbete med Skogforsk räddat Kvillekens genetik genom att det idag finns ett antal föryngrade kopior från ympris, vilka lever på ett lånat rotsystem som små ekplantor.

Ett projekt pågår att även försöka göra dessa kopior rotäkta, det vill säga att få genetiska kopior av Kvilleken att slå rot utan ett lånade rotsystem. Detta projekt beräknas fortsätta ytterligare något eller några år.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt