Annons:

Stor oro bland lokala lantbrukare inför skörden:

Eleonor Nilsson är lantbrukare i Flaka och engagerad i LRF Sydost. Hon oroas över en sommar likt den 2018. Foto: Privat/Mostphotos

Stor oro bland lokala lantbrukare inför skörden: "Ser inte ut att bli bra"

Bara ett fåtal millimeter regn under hela maj månad. Oron bland lokala lantbrukare är stor inför årets förstaskörd.
– Det är det som oroar mest just nu, säger Eleonor Nilsson, lantbrukare i Flaka utanför Gullringen och aktiv i LRF Sydost.

Annons:

Redan tidigt i våras varnade SMHI för att sommaren 2023 kan komma att påminna mycket om sommaren 2018. Då plågades Sverige av skogsbränder och landets lantbrukare av usla skördar. 

Oron är också stor bland lokala lantbrukare när det nu börjar bli dags att skörda.

– För vår del är det som oroar oss mest värmen och torkan. Det har bara kommit fem millimeter regn i maj månad här, säger Eleonor Nilsson, lantbrukare i Flaka och vice ordförande i LRF Sydost. 

Till helgen ska man skörda – och det är inte med någon sprudlande känsla.

– Vår förstaskörd är halva årsskörden och tyvärr ser det inte ut att bli bra. Det ser ut att bli mycket sämre än vanligt.

Hur mycket sämre handlar det om?

– Uppskattningsvis en halv skörd, men man vet det ju först när man skördat. Ibland kan det se värre ut än det är och att uppskatta en skörd innan är jättesvårt. Kanske blir det bättre än vi tror, men det är det vi oroar oss mest för. 

"Här har det varit torrare"

Helst om det blir en sommar som den 2018. Den slog stenhårt mot flera av traktens lantbrukare. Extremvärmen och torkade ledde till väldigt dåliga skördar och mot slutet av augusti rapporterade vår tidning om en rädsla för att behöva nödslakta djur. 

– Blir det den här extremvärmen framöver så är det oroligt. 2018 fick vi ingen andraskörd alls, då var det torrt redan från förstaskörden. Dock ska sägas att vi fick en jättebra tredjeskörd det året. 

Runt sista maj och början av juni brukar man skörda och sedan tar man andraskörden cirka fem veckor senare. 

– Vi ska börja på söndag är tanken och sedan håller vi på mellan en vecka och tio dagar. 

Eleonor Nilsson i Flaka är också engagerad i LRF Sydost och har bra överblick över läget bland regionens lantbrukare.

– Det finns en stor oro, helst i vårt område. Tittar man på hela sydostområdet, så är det ganska bra skördar nedåt Blekinge, Kronoberg, Öland och Kalmar. De har fått betydligt mer regn än vi har fått. Men här och kring Gamleby och Västervik har det varit torrare. 

Får köpa foder

Till viss del försöker man så mer torktåliga grödor. Sedan kommer flera i vårt område få köpa foder från andra.

– Runt Jönköping tar man rekordskördar nu och jämför vi med 2018, så var det ju torrt över hela landet då. Det fanns inte foder att köpa på. Nu kanske det kommer vara relativt gott om foder på sina håll, men priset för foder har ju också stuckigt iväg med ökade diesel- och gödningskostnader. Exempelvis så är ju vi beroende av bra kvalitet och att kunna mjölka bra. Då får man köpa foder om det blir dåliga skördar här, även om man vill undvika så kanske det inte finns något val. 

Nederbörd behövs, minst sagt. Men Eleonor Nilsson vill inte spekulera i om det kan bli tal om nödslakt för en del lantbrukare senare i sommar.

– Det är dumt att spekulera i det, vi får se hur det blir. Mycket hänger också på övriga landet och nu är det som sagt inte lika torrt överallt som det var 2018.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt