Annons:

Glädjande besked för bönderna:

Eleonor Nilsson och hennes djur kan glädjas åt beskedet. Foto: Arkivbild

Glädjande besked för bönderna: "Som att få en julklapp"

I fredags varnade mjölkbonden Eleonor Nilsson för konsekvenserna vid utebliven kompensation från staten. I dag kom beskedet att regeringen och samarbetspartierna tillför 4,3 miljarder till landsbygdsprogrammet.
– Det känns nästan som att få en julklapp, säger hon.

Annons:

För knappt en vecka sedan besökte flera tunga centerpartister i länet Flaka Mjölk AB i Flaka utanför Gullringen. Det är en av kommunens största mjölkproducenter och Eleonor Nilsson, delägare i företaget, varnade då för konsekvenserna vid utebliven kompensation från staten. Farhågorna handlade om gårdsnedläggning, uppsägning av personal och förlorade betesmarker.

Men i dag kom beskedet att förhandlingarna om budgeten slutat med miljarder i tillskott till landsbygdsprogrammet. 

– Det här är fantastiska nyheter för Kalmar län. Vi har känt av den oro som funnits och det känns verkligen jätteskönt att nu kunna lämna det här beskedet, säger Stihna Johansson Evertsson, distriktsordförande för Centerpartiet i Kalmar län, i ett pressmeddelande.

Även Jacob Käll, kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby, gläds över beskedet.

– Efter vårt besök hos Eleonor Nilsson på Flaka Mjölk är jag väldigt glad att få det här beskedet. Regeringen har lyssnat på både LRF och Centerpartiet och insett vidden av hotet, som nu är undanröjt, säger han.

"Vågar inte ropa hej"

Eleonor Nilsson tog också emot nyheten med stor glädje under torsdagen.

– Det är så himla kul. Det var nästan som att få en julklapp. Det känns otroligt positivt att de inser vikten av det här och att det behövs satsningar. Det är en bekräftelse på att man anser att livsmedelsstrategin är viktig och jag kan inte säga annat än att jag är positiv. 

Blev du överraskad?

– Man vågar inte ropa hej förrän beskeden kommit, men jag fick ändå signaler av Centerpartiet om att de hade fått positiva inidikationer. 

Vad betyder det för er och andra lantbrukare i kommunen?

– Det är jättepositivt. I det här fanns satsningar på fiber och annat också, vilket är ett problem på landsbygden. I vissa fall finns inte ens fungerande mobilmaster. Nu blir det lättare att ha företag på landsbygden. I vårt område finns det några stycken som är på gång att satsa och det blir förstås en stor lättnad för dem. För vår del känns det tryggt och det finns möjlighet att fortsätta satsa och utvecklas.

"Kommer inte hänga på det"

Eleonor Nilsson varnade förra veckan för att antalet djur skulle behöva minskas och att jobb kunde vara i fara. Den oron kan nu släppas.

– Så är det, det kommer inte vara det som det hänger på i alla fall. Sen vet man aldrig med priser och torka. 2018 var verkligen påfrestande, men just nu känns det tryggt med både de anställda och antalet djur.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt