Dagens Vimmerby har flera gånger rapporterat om Astrid Lindgrens Världs jätteinvestering på restaurangsidan. Totalt rör det sig om en investering på 141 miljoner kronor över två år.
Restaurangsatsningen är uppdelad i två olika delar. Satsningen på Bysalen, en helt ny restaurang med plats för totalt 350 matgäster, är etapp ett och står nu klar. Den nya restaurangen ligger vägg i vägg med Majkens restaurangdel som kommer rivas under hösten.
– För att möjliggöra den nya restaurangen rev vi två byggnader och flyttade centrallagret från infarten till parken till utan ytan mellan teaterpersonalbyggnaden och VEMAB. Vi har byggt ett nytt kök som är dubbelt så stort som Majkens tidigare kök. För att få ett perspektiv på investeringen kostade bara köksutrustningen med bland annat ugnar och stekbord åtta miljoner kronor. Det är grymt mycket pengar i ett kök, säger Joacim Johansson.
Det har byggts en ny entré för de två restaurangerna. Där bokhandeln tidigare stod har det byggts ett nytt hus med tolv nya gästtoaletter och teknikutrymme för restaurangerna. Där bakom ligger den nya restaurangen som går under namnet Bysalen och har plats för 350 sittande personer.
– Den är tematiserad som en bygdegård eller ett gammalt Folkets hus i 50-talsstuk. Vi har två restauranger med samma kök men det är skillnad på menyerna, säger Joacim Johansson.
Restaurang rivs efter säsongen
Det har även iordningsställts en stor bakgård med sittplatser. Det finns 250 restaurangstolar inomhus och 100 restaurangstolar på bakgården.
– Bakgården tror vi jättemycket på. Det kommer bli en riktig oas med både skuggplatser och solplatser. Att den nya restaurangen har plats för 350 personer är vad vi behöver för att möta de välbesökta dagarna och för att korta köerna. Även om vi uppmanar besökarna till att ta med sig egen matsäck så är det allt fler familjer som väljer att köpa lunchen eller middagen. Vi får återkoppling på att de gillar vår husmanskost. De tre restaurangerna påminner om varandra, men maträtterna du hittar på Stadsmästargården hittar du inte på Bysalen eller på Majkens. Alla restauranger har sin egen meny.
Restaurang Bysalen har funktionen appbeställning och det betyder att besökaren beställer maten sittande vid bordet.
– Du går direkt och sätter dig vid ett bord, tittar i appen, beställer maten du vill ha, får ett pling när den är klar och hämtar den. I det nya köket lagar man mat för både Majkens och Bysalen plus att man gör alla sallader och mackor som körs ut till de mindre caféerna i parken. Det är ett tillredningskök, säger Joacim Johansson.
Restaurangen Majkens och dess bakgård är kvar i en säsong till.
– Så fort säsongen tar slut i år, det vill säga 21 augusti, går vi igång och river Majkens för att bygga en ny restaurang med flera konferensrum på övervåningen.
"Bygget var för stort"
Nya Bysalen och nya Majkens, som kommer heta Villa Linnéa från och med nästa säsong, är i ett och samma projekt och genomförs vid olika tillfällen.
– Bygget var dock för stort och vi hade inte hunnit med att göra allt på ett år. Som det är i dag finns konferensmöjligheter i Bysalen. Vi har byggt den för att vi ska kunna använda den vid möten och konferenser och har två bokningar till hösten.
Joacim Johansson berättar även att ALV har gjort ombyggnationer på Skolgatan, samma gata som restaurangerna Bysalen och Majkens ligger på.
– Skolgatan har blivit breddad med tanke på att det är en av gatorna som används flitigast direkt på morgonen när alla ska upp till Villa Villekulla, men också för att göra det lättare att få plats med marknadsstånd i samband med höstmarknaden och inte blockera flödet av gångtrafikanter.