Hussein Nawrozi och Mostafa Khavary får stöd av kollegorna på Knektagården i sin kamp för ett uppehållstillstånd i Sverige.
Foto: Lotta Madestam
Examen och jobb har inte haft någon betydelse för Migrationsverket som tycker att Hussein, 20 år, och Mostafa, 23 år, ska utvisas till Afghanistan.
– Vi är båda afghaner, födda och uppvuxna i Iran. Jag har ingen släkt i Afghanistan, jag har aldrig ens varit där, säger Mostafa Khavary förtvivlad över beslutet.
”En fantastisk prestation”
Båda kom till Hultsfred under andra halvan av 2015, sedan de flytt kriget. Här såg de en chans att leva tryggt och långt ifrån alla oroligheter.
De valde båda att utbildat sig till undersköterska på gymnasiet, med följden att de fått en fast anställning inom Hultsfreds kommun efter studenten i fjol.
– De har gjort en fantastisk prestation trots att de levt under stress och press de här åren eftersom båda fick utvisningsbesked under skoltiden. Många hade inte ens tagit sig ur sängen, säger deras lärare Erika Gustafsson.
Båda har fått avslag
Mostafa Khavary ska lämna in en ny asylsökan i veckan medan Hussein Nawrozi ansökte på nytt för två år sedan. För någon månad sedan kom ett nytt avslag, som överklagats till domstol.
– Jag sover inte om nätterna, med allt det här i bagaget som jag tänker på 24 timmar om dygnet, säger Mostafa.
– Det är tack vare arbetet jag kan skingra tankarna och inte behöver tänka negativt hela tiden, tillägger Hussein. Jag har varit här i åtta år och hade jag inte haft problem i hemlandet hade jag återvänt direkt, för jag orkar inte mer.
Kollegorna stöttar dem
Nu sluter kollegorna på Knektagården upp i deras kamp för att få uppehållstillstånd i Sverige.
– Det här är två fantastiska killar. Ambitiösa, ansvarstagande, de pratar jättebra svenska, har anpassat sig fantastiskt bra i det svenska samhället och är alltid glada och positiva till jobbet, säger enhetschef Anna-Karin Avemarker.
Åsa Johansson håller med:
– Ja, de är omtyckta av både personal, gäster och anhöriga här på korttiden. De är måna om de gamla på ett fantastiskt sätt, så alla lyser upp när Mostafa och Hussein kommer. De är en del av oss nu, de behövs här, säger hon.
I synnerhet som det är så svårt att hitta tillräckligt med folk till vårdyrkena, understryker de.
Kämpat många år
Mostafa Khavary eller Hussein Nawrozis kamp för att få uppehållstillstånd har pågått i flera år. Alltid med samma resultat – asylsökningarna avslås gång på gång.
– Det är olika skäl hela tiden. Jag har haft 26 olika handläggare på Migrationsverket som säger olika saker varje gång, säger Mostafa.
– Det är en väldig stress att sitta i förhandling, med tio personer som stirrar på dig och ställer massa frågor, tillägger Hussein.
”Tror inte på oss”
Migrationsverket har fattat sitt beslut med motiveringen att det är säkert att åka till Afghanistan. Det vill varken Mostafa Khavary eller Hussein Nawrozi hålla med om, i synnerhet inte som de båda konverterat från islam.
– Det går inte att leva som kristen i Afghanistan, säger de. Migrationsverket säger att de inte tror att vår tro är genuin. Det är största problemet i asylprocessen, att de inte tror på oss.
– Handläggarna har sagt till mig att ”jag inte pratat med känslor”. Det är inte så lätt, säger Mostafa som heller inte kan låta bli att ifrågasätta varför kriminella, knarkare och andra brottslingar får stanna, medan de två som sköter sig och vill göra rätt för sig i Sverige ska skickas ut ur landet.
– Vi vill inget hellre än att jobba kvar här, vi trivs här och vill hela tiden lära oss nya saker.
Fotnot: Så länge man saknar fullständiga identitetshandlingar och uppehållstillstånd har man inte rätt att arbeta. I det här fallet har det gjorts ett undantag med ett tillfälligt arbetstillstånd under asylprocessen, istället för att Migrationsverket ska betala ut dagersättning.