Annons:

Så reagerar ALV på det förhöjda terrorhotet:

Astrid Lindgrens Värld slukar stora nivåer av människor varje dag i sin park. Foto: MostPhotos

Så reagerar ALV på det förhöjda terrorhotet: "Gör vad vi alltid gjort"

Under torsdagen höjde Säpo terrorhotnivån i Sverige till en fyra på den femgradiga skalan. Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby samlar tusentals människor varje dag, men gör inga förändringar utifrån det förhöjda terrorhotet i landet.
– Vi jobbar på som vi alltid gjort, säger ALV:s vd Joacim Johansson.

Annons:

Flera terrororganisationer, däribland Al-Shabab och Al-Qaida, har utfärdat uppmaningar om terror mot Sverige.

– Bedömningen som ligger till grund för beslutet är att Säkerhetspolisen kan konstatera att vi befinner oss i ett försämrat säkerhetsläge avseende attentatshot mot Sverige. Beslutet att höja terrorhotnivån är inte föranlett av en enskild händelse, säger Charlotte von Essen på en pressträff. 

Turistmagneten Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby samlar tusentals människor i sin park varje dag. Joacim Johansson, vd för parken, säger att man inte kommer agera annorlunda i morgon jämfört med i går. 

– Vi jobbar på som vi alltid har gjort. Det handlar om att vi är vaksamma utifrån det perspektiv vi har. Det handlar om både publikvärdar och entrépersonal. Men vi jobbar inte annorlunda mot hur vi har gjort tidigare. Vi kommer inte börja genomsöka barnvagnar om jag ska dra en liknelse, utan vi jobbar på samma goda och höga nivå som vi alltid gör, säger han.

"Aktuell i många år"

Att införa skärpta eller extra kontroller är inte aktuellt i nuläget. 

– Nej, vi gör ingen förändring. Vi fortsätter vara uppmärksamma och vaksamma, men utifrån presskonferensen gör vi ingen ändring. 

Känner man en viss oro?

– Den här frågan har varit aktuell i många år och inte minst i vår gemensamma organisation nationellt. Där har vi rört frågan kring hur vi gör i olika parker. Jag kan förstå att man går från tre till fyra, men vi gör som sagt inga förändringar utifrån den här klassificeringen. 

ALV går dessutom mot dagar med allt mindre folk. 

– Vi är inne i fasen där vi snart stänger parken. Det är såklart en enorm skillnad om vi har 3 000 gäster jämfört med en dag i juli där vi har 11 000 gäster. Det blir också en skillnad i bedömning, även om vi såklart samlar jättemånga gäster i vår park.

Statsminister Ulf Kristersson uppmanade under torsdagseftermiddagen det svenska folket att leva sina liv som vanligt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt