Annons:

Degerman: ”Klart att det är lätt att få tag på alkohol”

Anders Degerman gläds åt att ungdomar dricker mindre än någonsin. Foto: Simon Henriksson

Degerman: ”Klart att det är lätt att få tag på alkohol”

Det tycks lättare än någonsin att få tag på alkohol. Paradoxalt nog dricker ungdomarna mindre och mindre.
– Vi ska fortsätta på den inslagna vägen, säger Anders Degerman, kommunens ansvarige för arbetet med folkhälsa och ungdomsverksamheten.

Annons:

I tisdags berättade Dagens Vimmerby om den stora ungdomsfesten i Källängsparken som slutade med en skadegörelse på det gamla pumphuset.

Mellan 40-50 ungdomar mellan 14 och 17 år deltog på festen och alkoholen flödade.

– Det var alkohol av olika sorter och merparten av de som var där drack. Det är väldigt lätt att få tag på alkohol i Vimmerby även om man är minderårig. Man köper av någon äldre kompis. Vi hade väldigt roligt ända fram tills det här hände. Tyvärr blir det massa skit av det, sa en person till DV.

”En enorm minskning”

Anders Degerman blir inte särskilt förvånad av varken festen eller den påstådda tillgängligheten på alkohol för minderåriga.

– Ungdomar säger att det är lättare än någonsin att få tag på alkohol, men det intressanta är att man dricker mindre än någonsin. Tittar man på pojkar i årskurs åtta så är det en minskning från 55 procent till 16 procent som druckit alkohol senaste halvåret. Det är en enorm minskning och den tendensen finns i hela landet.

”Ska inte få panik”

Degerman anser att antalet ungdomsfester på stan minskat rejält.

– Sådana här händelser inträffar och det är tråkigt, men sådana här saker var inte alls ovanliga förr. När jag var fältare hände det ofta. Nu är det inte lika vanligt och då reagerar vi kraftigare. Däremot ska vi förstås jobba för att det inte ska hända.

Hur gör ni det?

– Vi ska fortsätta på den väg vi är och inte få panik. Arbetet vi gör har gett resultat. Vi ska titta på den här händelsen och se om kunde ha gjort mer, men det är inte troligt. Dessutom ska vi jobba mot föräldrarna, de är jätteviktiga och det är de som har ansvaret.

Blir du förvånad över att ingen vuxen fanns med under kvällen?

– Nej, vi hade nattvandrare tidigare men det dog ut för det fanns inga ungdomar på stan. Däremot är vuxennärvaron jätteviktig när det väl händer något. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt