Annons:

De vill stoppa ungas fylleri – informerade om langning

Anders Degerman och Håkan Karlsson informerade om langning utanför Systembolaget under Tomtenatta. Foto: Ossian Mathiasson

De vill stoppa ungas fylleri – informerade om langning

För att motverka att minderåriga dricker alkohol vid jul och nyår delades det under Tomtenatta ut information om langning utanför Systembolaget i Vimmerby.
– Det är information som mest riktar sig till föräldrarna. Det är bra att säga nej och i informationsbroschyren får de tips på hur man gör, säger Anders Degerman, folkhälsosamordnare på Vimmerby kommun.

Annons:

Det är en olaglig handling att sälja, köpa ut eller ge bort alkohol till någon som är under 20 år. Straffet är böter eller fängelse i upp till fyra år. 

För polisen är det svårt att komma åt problemet och när det samlades mycket folk i centrala Vimmerby under evenemanget Tomtenatta i torsdags jobbade den lokala polisen och Vimmerby kommun på det gamla och traditionella sättet.

Folkhälsosamordnaren Anders Degerman och lokalpolisen Håkan Karlsson stod utanför Systembolaget i två timmar och delade ut olika informationsbroschyrer om langning. 

– Andelen ungdomar som dricker alkohol har sjunkit drastiskt, det såg vi till exempel i den senaste drogvaneundersökningen, säger Anders Degerman. 

"Märker jättestor skillnad"

2010 var det 54 procent av eleverna i årskurs 8 som hade druckit alkohol under det senaste halvåret och vid 2019 års undersökning låg siffran på 25 procent. 

– Vi märker en jättestor skillnad men det är ändå 25 procent av stadens åttondeklassare som dricker alkohol och många får alkoholen från föräldrarna, äldre syskon eller kompisar. Det är viktigt att vi jobbar med att få bort det, säger Anders Degerman. 

Han berättar att de gör sådana informationsinsatser med jämna mellanrum, framför allt i anslutning till riskhelger som jul och nyår ändå är. 

– Då är det bra att vi är ute och syns. Vi har flera andra riskhelger, bland annat Valborg men då är det lättare att lösa aktiviteter som fångar ungdomarna på med till exempel bussresa till Liseberg, säger han. 

"Förr var det mycket grupptryck"

Alkoholen har ett högt pris i mänskligt lidande och samhällskostnader, enligt Degerman. 

– Var fjärde sjukhussäng är alkoholrelaterad och det handlar om mycket lidande. Ju yngre man är desto större är risken att man far illa på olika sätt. Det är viktigt att få ner alkoholkonsumtionen bland de yngre. 

Men utvecklingen går åt rätt håll?

– Ja, absolut. Man pratar om alkohol på ett annat sätt i dag jämfört med hur det var för några år sedan. Förr var det mycket grupptryck men det finns inte kvar i lika stor utsträckning. Det är tillåtet att inte dricka alkohol. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt