Annons:

SNART EN FRI MAN – I HELGEN FRIGES MALEXANDER-MÖRDAREN

Polismorden i Malexander 1999 skakade om Sverige. Nu har Tony Olsson släppts på fri fot. Foto: TT

SNART EN FRI MAN – I HELGEN FRIGES MALEXANDER-MÖRDAREN

I 23 år har Tony Olsson suttit fängslad för polismorden i Malexander. Vår tidning kan nu berätta att han friges villkorligt nu på lördag.
– Jag blev helt skakig och som förlamad, sa Astrid Gladh, mamma till den mördade Vimmerbybördige polisen Robert Karlström, till vår tidning när Tony Olsson fick sitt straff tidsbestämt häromåret.

Annons:

I januari 2000 dömdes Tony Olsson (numer Byström), tillsammans med Jackie Arklöv och Andreas Axelsson, till livstids fängelse för bland annat mord på de båda poliserna Olle Borén och Robert Karlström i Malexander, samt för det grova rånet mot Östgöta Enskilda banken i Kisa som föregick morden då rånarna var på flykt.

I slutet av november 2019 fattade tingsrätten i Örebro beslut om att tidsbestämma Tony Olssons straff, vilket man även gjort med hans kumpaners straff.

I oktober förra året släpptes Axelsson fri och hösten 2026 kommer Arklöv ut. Men nu i helgen är det dags för Tony Olsson att vandra ut som en fri man från fängelset. Tidigare den här månaden skickade Kriminalvården ut ett brev till målsäganden i ärendet och underrättade om att Tony Olsson friges den 2 september, nu på lördag alltså. Detta går också att läsa i ett strafftidsbeslut från Kriminalvården.

"Jag som får straffet"

Astrid Gladh, mamma till Robert Karlström som växte upp i Vimmerby och i år skulle ha fyllt 54 år, beskrev i en intervju med vår tidning 2019 chocken över beslutet att tidsbestämma Tony Olssons straff.

– Jag är fortfarande omtumlad. Jag stod med kappan på mig och skulle iväg när TV4 ringde och gav mig beskedet. Jag blev helt skakig och som förlamad. Det är chockerande att han ska få tidsbestämt straff. Han skulle aldrig få komma ut igen, sa hon då.

– Han har ju sett till att det är jag, som inte har något barn kvar, som får straffet istället. Jag får aldrig träffa Robert mer, Roberts barn var fyra och fem år när det hände och de får aldrig träffa sin pappa mer. Men Tony, som har förstört så många liv, ska däremot få tidsbestämt straff och sedan få komma ut och gå som en fri man om några år. Jag är fortfarande chockad, sa hon i intervjun.

Vi har sökt Astrid Gladh inför frigivningen av Tony Olsson, men inte lyckats nå henne.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt