Annons:

Planerade för avveckling – så går Håkans tankar kring svinpesten

Grisbonden Håkan Jonsson i Brantestad berättar om sin syn på intåget av afrikansk svinpest i Sverige. Foto: Micael Rundberg

Planerade för avveckling – så går Håkans tankar kring svinpesten

De glada utegrisarna är lyckligt ovetande om dramatiken som utspelar sig i de svenska skogarna. Deras ägare, företagaren Håkan Jonsson,satt under fredagen i möte med berörda myndigheter.
– Jag har alltid sagt att jag ska avveckla om den afrikanska svinpesten tar sig över Öresund, säger han.

Annons:

Vid gårdarna i Brantestad och Ryggåsen njuter de 500 grisarna av värmen i sensommarsolen, bökar i jorden och har inte en aning om den dramatik som utspelar sig i skogarna i Mellansverige och som har fått bland annat Jordbruksverket, Sveriges veterinärmedicinska anstalt (SVA) och landets länsstyrelser att agera kraftfullt.

Det var på torsdagen som det konstaterades att ett dött vildsvin utanför Fagersta bar på virussjukdomen afrikansk svinpest.

Ett område på drygt 1 000 kvadratkilometer i Västmanlands län har spärrats av, och där är det nu helt förbjudet att till exempel jaga, bedriva sportevenemang, plocka bär eller driva skogsbruk.

Skulle avveckla om pesten kom

Smittan kan inte drabba människor, utan bara grisar. Däremot är det sannolikt människans agerande som har spridit smittan hit. Kanske via skor, bildäck eller oförsiktig hantering av virusdrabbad mat eller fläskkött.

För landets grisbönder är intåget av afrikansk svinpest i Sverige en mardröm. Håkan Jonsson i Brantestad utanför Vimmerby är en av dem som berörs. Under fredagen satt han i informationsmöte med berörda myndigheter och intresseorganisationer.

– Egentligen vet jag inte riktigt än vad min syn på det hela är. Jag har alltid sagt att jag ska avveckla så fort som möjligt om den afrikanska svinpesten tar sig över Öresund, men nu när det är ett faktum känner jag att jag inte alls är färdig med grisar än, säger han.

Försörjer nio personer

– Man måste alltid göra en konsekvensanalys av sina överväganden, och den åsikten jag hade tidigare föddes när svinpesten inte var aktuell eller en realitet. Nu är den det, och jag har tänkt om. Min analys nu är att jag inte vill sluta, och det skulle bli jättesvårt att göra en så stor rockad att man skulle klara företaget helt utan grisar.

– Det är nio personer som har sin försörjning här, och det är också ett ansvar att ta stor hänsyn till. Dessutom är det hyfsat många som vill köpa sitt närproducerade kött av oss, och efter mötet i dag står det också klart att det inte finns några krav på mig – inte fler än de hårda krav jag har på mig själv och vår verksamhet.

"Kommer få jobba oerhört hårt"

Efter fredagens telefonmöte med bland annat LRF Kött, SVA och Jordbruksverket känner sig Håkan betydligt mer uppdaterad om det verkliga läget, men känslan om mötet gav en mer positiv eller negativ känsla är delad.

– Jag tror att myndigheterna kommer få jobba oerhört hårt för att allmänheten ska förstå hur allvarligt läget är. Vi får nog utgå från att det åtminstone kommer ta ett par år innan det är fritt från smitta här – i bästa fall, säger Håkan Jonsson.

– Nu ska de göra en kadaverinventering och gå skallgång i hela det aktuella området för att hitta eventuellt fler döda djur. Det är ett jättejobb i ett område som är bortåt 3 gånger 4 mil stort.

Planerar för förändringar

I det berörda området utanför Fagersta finns en grisfarm, och den kommer beläggas med hårda restriktioner. Men även landets övriga grisuppfödare berörs så klart – mer eller mindre.

– Även om det i nuläget inte ställs några krav på mig att vidta åtgärder, så är det klart att jag ändå planerar för förändringar och man får sig en rejäl tankeställare, berättar Håkan.

– Bland annat har jag beslutat att centrera alla hägn till områden närmare gården och dessutom har jag pausat hemtaget av smågrisar till vecka 42. Jag har redan nu nog med grisar för att klara julen och jag tänker att både jag och myndigheterna vet mer om läget senare i höst. Genom att ha grisarna närmare gården kan jag sätta ett yttre elstängsel utanför alla hagar för att förhindra att vildsvinen kommer nära mina tamgrisar.

Trivs bäst utomhus

På gården i Brantestad låter Håkan alla sina grisar leva utomhus. Det gör givetvis att de är mer exponerade och utsatta för omgivningen. Han har dock inte någon tanke på att förändra det.

– Nej, jag har varken möjlighet eller lust att låsa in dem. Dels trivs grisarna bäst av att vara utomhus, dels är det inte genomförbart att driva verksamheten genom att börja bygga nya stallar – då är det enklare att tänka om.

Är du orolig över svinpestens intåg i landet?

– Jag har aldrig legat sömnlös för den här frågan, och tidigare har jag bara svarat att jag kommer avveckla om smittan kommer. Nu har jag ändrat mig. Jag kan inte påverka det och är inte av den sorten som oroar mig förrän det är dags. Däremot funderar jag på plan B och plan C om det skulle skita sig.

Fakta

Afrikansk svinpest:

? Afrikansk svinpest är en mycket smittsam och dödlig virussjukdom som drabbar vildsvin och tamgrisar. Sjukdomen leder till symtom som feber, blödningar, dålig matlust och död.

? Viruset kan överleva flera år i fryst kött.

? Sjukdomen smittar inte till människor.

? Sjukdomen har de senaste åren spridit sig i Europa, i bland annat Estland, Lettland, Litauen, Italien, Polen, Rumänien, Bulgarien, Ungern, Ryssland och Belgien.

? Fallet som nu har konstaterats i Fagersta är det första i Sverige.

Källa: SVA och Jordbruksverket

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt