Annons:

Snart införs hyrstoppet – ett 30-tal får lämna sjukhusen

Snart införs hyrstoppet i regionen. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Snart införs hyrstoppet – ett 30-tal får lämna sjukhusen

Utfasningen av bemanningspersonal inleds i regionen den 1 oktober. Då kommer omkring 30 hyrsjuksköterskor att få lämna sjukhuset. 

Annons:

Region Kalmar län har, tillsammans med ett antal andra regioner, satt den 1 oktober som startdatum för ett intensifierat arbete med att minska beroendet av hyrpersonal. 

Under 2024 är målet att kostnaderna för hyrbemanning inte ska överstiga två procent av de egna personalkostnaderna. 

Vid månadsskiftet kommer därför omkring 30 hyrsjuksköterskor att få lämna sjukhusen i länet. Det motsvarar 30 procent av samtliga inhyrda sjuksköterskor och utfasningen kommer därefter att fortsätta stegvis.

– Sedan beslut togs att vi skulle göra oss oberoende av hyrpersonal har 15 sjuksköterskor som tidigare varit anställda i bemanningsbolag fått anställning inom regionen. Vi har goda förhoppningar utifrån de olika aktiviteter som nu pågår, exempelvis en intensivare rekrytering med uppsökande verksamhet, säger HR-direktör Helen Persson i ett pressmeddelande.

Ökade ändå första halvåret

Det ekonomiska målet är att kunna minska kostnaden för bemanningspersonal med 100 miljoner. Nettobesparingen för det skulle då landa på omkring 50 miljoner kronor.

Under första halvåret 2023 ökade kostnaderna i 19 av 21 regioner. Här i vår region ökade kostnaden med tolv procent, men det var trots det en av de lägsta ökningarna i landet. Hyrkostnaderna stod för 6,2 procent av de egna personalkostnaderna.

Totalt kostade hyrpersonalen regionen 137 miljoner kronor under första halvåret. 

– Positivt i vårt arbete för oberoende av hyrbolag är att vi är en av tre regioner i landet som sänkt kostnaderna för hyrläkare på hälsocentralerna under den här perioden, säger Helen Persson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt