Annons:

Kommunen gör ny satsning för att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre

Anne-Li Fredriksson är samordnare för projektet. Foto: Pressbild

Kommunen gör ny satsning för att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre

Vimmerby kommun gör nu en satsning för att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre. Satsningen består av uppsökande samtal och riktar sig till personer över 80 år som inte har äldreomsorg.

Annons:

De allra äldsta drabbas hårdast av ensamhet. Regeringen har därför beslutat att det behövs nya åtgärder för att motverka ensamhet. Många kommuner, däribland Vimmerby, får nu statsbidrag för att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre genom att erbjuda uppsökande och hälsofrämjande samtal. 

– Det finns många som inte har någon känsla av sammanhang i tillvaron. Det kanske är så att ingen frågar efter en, man blir kanske inte sedd eller lyssnad på. Genom uppsökande samtal kan vi fånga upp de som känner sig ensamma, säger Anne-Li Fredriksson, samordnare för projektet, i ett pressmeddelande på kommunens hemsida.

Drygt 670 personer

I samtalen ska ensamhetsproblematik och andra hälsorelaterade tillstånd identifieras. De äldre kan också få hjälp att träffa andra och delta i olika aktiviteter.

– Ett första steg är att jag ringer för att fråga om jag kan komma på ett hembesök, eller om personen vill boka tid för ett telefonsamtal. Under samtalet kan vi prata om hur personen har det och om han eller hon vill ha hjälp att få kontakt med andra. Jag lyssnar och kan föreslå aktiviteter som kanske kan passa, säger Anne-Li Fredriksson. 

I kommunen finns drygt 670 personer över 80 år som varken har hemtjänst eller andra kommunala insatser. De allra äldsta kommer att erbjudas samtal först. Ett brevutskick med information kommer snart gå ut till personer mellan 91 och 98 år.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt