Annons:

Södra Vi-bon utsedd till årets eldsjäl:

Per Samuelsson, president i Vimmerby Lions Club, lämnade över priset som årets eldsjäl till Kenny Fransson. Foto: Privat

Södra Vi-bon utsedd till årets eldsjäl: "Värmer definitivt"

När andras engagemang upphör fortsätter Kenny Fransson. Södra Vi-bon verkar outtröttlig i sin vilja att hjälpa människor i krigsdrabbade Ukraina. Nu har han tilldelats utmärkelsen "Årets eldsjäl 2023" av Vimmerby Lions Club.

Annons:

Utmärkelsen fick han motta i onsdags kväll.

– De bjöd in mig för att berätta om kriget och den senaste resan, som många velat höra om. Jag har ett omfattande material och berättade lite om resan, men hann inte gå igenom allt. Vi bröt efter en stund och då kommer de fram med det här till mig och ger mig det här priset, säger Kenny Fransson. 

"Vi vill med detta tacka dig för ditt ideella och uppoffrande arbete med stöd för utsatta människor i Ukraina. Vi uppskattar din drivkraft och dina fina insatser", löd motiveringen.

Utöver ett diplom fick Kenny Fransson också 5 000 kronor.

– Det här är mitt personliga pris, men jag känner det inte riktigt så. Jag vill inte göra förtjänst på andra människors elände. 

Kan gå till julklappar

Därför har han en klar tanke med vad han ska göra med pengarna.

– Det här kommer troligtvis bli mat på nästa resa. Det här är väldigt tidigt ännu och det är mycket som ska klaffa, men jag vill komma ned till Ukraina i december och då är tanken att det här ska gå till julklappar, gosedjur och julmat. Jag vill skapa lite julstämning för människorna jag kommer träffa, men det är mycket som ska klaffa.

Det blir nämligen allt svårare att få ihop varje resa, säger han. 

– Det krävs ekonomi och även om man får ihop ekonomin för att åka ned vill jag inte göra det om jag inte har full last. Det känns som slöseri med skänkta medel i sådana fall. Men vi samlar hela tiden och tanken är att komma ned över jul, men vi får se hur det blir. 

"Värmer definitivt"

Att kriget i Ukraina verkligen hamnat i skuggan av det pågående kriget mellan Israel och Hamas påverkar inte så mycket, menar Kenny Fransson.

– Men vi har sett en ofantlig nedgång en längre tid. Vissa kanske tänker att om man har hjälpt en gång så räcker det. Så det har sjunkit. 

Hur känns det att få den här uppskattningen?

– Det har aldrig varit min ambition att få de här priserna, men det är förstås extra roligt. Definitivt värmer det och det är roligt att få det här, även om det är svårt att sätta ord på det. Det är svårt att sluta när man ser glädjen på plats. Även om kriget tar slut om två månader, så kommer jag fortsätta hjälpa till. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt