Annons:

  • Kenny på plats i Ukraina – åker inte till Kiev:

    I Kiev är förödelsen stor efter attackerna på tisdagen. Kenny Fransson skulle egentligen ha varit i huvudstaden nu, men befinner sig i ett läger nära den polska gränsen. Bilden är tagen av en vän till Kenny Fransson. Foto: Privat

  • Kenny på plats i Ukraina – åker inte till Kiev:

    Även i Charkiv är förödelsen enorm efter tisdagens attacker. Foto: Privat

  • Kenny på plats i Ukraina – åker inte till Kiev:

    Kenny Fransson från en tidigare resa till Ukraina. Foto: Privat

Kenny på plats i Ukraina – åker inte till Kiev: "För farligt"

Kenny Fransson från Södra Vi är på plats i Ukraina. Under tisdagen skedde attacker mot både Kiev och Charkiv och nu blir det ingen resa till regionen kring huvudstaden.
– Vi har blivit avrådda. Det är för farligt, säger Kenny Fransson från det läger där han sitter.

Annons:

Vår tidning har tidigare berättat att Kenny Fransson var på väg ned till Ukraina för ännu en hjälpinsats. Den här gången har han med sig en frilansjournalist och tanken var att ta sig nära huvudstaden Kiev. 

Men så blir det inte. Under tisdagen utförde Ryssland en robotattack mot Kiev och regionen runt huvudstaden. Likaså i näst största staden Charkiv, där attackerna fortsatte under tisdagskvällen. 

Enligt president Volodymyr Zelenskyj ska 18 personer dödats och 130 skadats. 

– Det är mer som i början av kriget nu. Man ströbombar lite överallt och går in i de större städerna igen. Det är dagligen nu. Det har varit missilvarning över hela landet, så vi får lägga om planen. Det är för stor fara att ge sig upp till Kiev. Det är första gången jag fått backa, säger Kenny Fransson. 

Befinner sig i ett läger

Under onsdagen är han cirka 15 mil in i Ukraina nära den polska gränsen. Han befinner sig i ett läger mitt ute i skogen, där han ändå känner sig säker. 

– Här är det mest flyktingar från frontlinjen som bor här i lägret permanent. Några av dem kör själva transporter och har varit i Charkiv och vänt. 

Känner du oro över situationen?

– Oro känner jag inte men jag känner av allvaret. Det är en mycket bredare hotbild i hela landet, det är länge sedan det var så här illa. I går var hela landet rödmarkerat. Men här där vi befinner oss är det ett relativt lugnt område. 

Skulle varit i Kiev

Just Charkiv hade man inte tänkt åka till, men den här gången var tanken att åka fram och tillbaka till Kiev över en dag. Där skulle man ha varit på onsdagseftermiddagen, men så blir det alltså inte.

– Men vi blev avrådda av olika anledningar, bland annat att det är för farligt. Det är ganska få som kör in grejer i landet, så de är lite extra rädda om oss. 

Nu åker man istället till ett annat område framåt helgen och levererar elverk samt kommunens hjälpmedel. 

– Vi ska till ett äldreboende med över 300 personer. 

Hur reagerar människorna i Ukraina på det som händer?

– Jag har lärt känna många människor och de är så vana. Frågar jag dig om hur du mår, så svarar du att det är rätt okej även om du har 40 graders feber. Det är likadant här nere. Tyvärr har man vant sig vid det här, men det är skrämmande att det är så. 

Kenny Fransson och frilansjournalisten räknar med att resa hemåt igen på måndag. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt