Annons:

Tidigare eleven vill få in fler kvinnor i mansdominerat yrke:

Josefine Eklund (mitten), tidigare elev på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Vimmerby gymnasium, flankeras av eleverna Stina Karlberg och Isak Hansson som tillagar palsternackschips. Foto: Vimmerby gymnasium

Tidigare eleven vill få in fler kvinnor i mansdominerat yrke: "Mer prestigefyllt"

Josefine Eklund har jobbat på flera ställen i restaurangbranschen efter studenten 2019. Hon var nyligen tillbaka i köket på restaurangskolan i Vimmerby för att ge tips och inspiration till eleverna. 
– Som elev såg man upp till gästkockarna, säger Josefine Eklund. 

Annons:

Elever och lärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Vimmerby gymnasium gästades av tidigare eleven Josefine Eklund i mitten av förra veckan. 

Södra Vi-bördiga kocken, som numera bor i Sya mellan Mjölby och Mantorp, inspirerade eleverna med en egenkomponerad fyrarättersmeny och gladdes över att vara tillbaka i köket där allting började hösten 2016. 

– Jag gick här mellan 2016 och 2019 och det var jättekul att vara tillbaka. Jag tyckte om att gå i skolan och här på restaurang- och livsmedelsprogrammet fick jag utlopp för min kreativitet, säger Josefine Eklund.

"Får ha lite skinn på näsan"

Endast manliga kockar gästade restaurang- och livsmedelsprogrammet när Josefine Eklund var elev här.  

– Det är ett mansdominerat yrke och det är tufft men man får ha lite skinn på näsan och visa vad man kan, säger Josefine Eklund. 

Josefine Eklund har jobbat på flera olika ställen och testat på det mesta inom restaurangyrket sedan hon tog studenten från restaurang- och livsmedelsprogrammet sommaren 2019.

– Hos Andreas (Johnsson) på Storgården utanför Rimforsa var jag ensam tjej. Det var där jag växte som kock. Jag lärde mig mycket av Andreas och är tacksam för det. 

Från spa till Ica

Josefine Eklund har under de två senaste åren jobbat som kock på Himmelsby Spa & Konferens i Mantorp. Hon har nu bytt jobb och jobbar sedan två månader tillbaka som kock på Ica i Tranås. 

– Jag har bröstat en ny utmaning med att starta upp ett varmkök på Ica i Tranås. Det kanske inte är lika glamouröst som tidigare jobb, men det är en stor personlig utmaning för mig. Det är jag och en tjej till som är ansvariga och driver det. Det är roligt att arbeta tillsammans med en tjej eftersom jag bara jobbat med män tidigare. Det blir varm mat och egenlagade rätter. Jag älskar att göra allt från grunden och det är tack vare Andreas på Storgården. 

Kan du beskriva hur det är att vara kvinna i branschen?

– Jag måste vara ärlig och säga att det är tufft. Man blir ifrågasatt om man faktiskt kan det man håller på med och det är mestadels kommentarer från kollegorna. Jag har till exempel blivit ifrågasatt om jag klarar av att göra en gräddsås. Jag kände nu att det är dags att göra något nytt och ser fram emot mitt nya jobb. Det är det som är det fina med branschen, att du alltid kan utvecklas och att du inte stannar av. 

"Kan bli vad som helst"

Josefine Eklund är en av få tjejer från hennes tidigare klass som jobbar kvar i branschen. Hon brinner för yrket och älskar mat. 

– Jag tycker att fler, särskilt kvinnor, ska komma in i branschen. Branschen har fått ett lyft och det är mer prestigefyllt att vara kock. Förut var kockarna i skymundan och nu börjar vi istället med öppna kök för att visa våra kockar. Oftast stannar allting hos servisen när man får positiv och negativ feedback.

Vad ger du för tips och råd till de unga kockarna i Vimmerby?

– Man kan bli vad som helst när man går den här utbildningen. Du får ett tålamod och du klarar så mycket mer än vad du tror att du klarar. Det är viktigt att komma ut på olika platser under praktikperioderna och våga testa nya saker.

Stina Karlberg, sistaårselev på restaurang- och livsmedelsprogrammet, uppskattade Josefine Eklunds gästbesök. 

– Det är roligt att det inte bara är våra lärare som ger tips i köket. Hon är en tidigare elev på programmet och det är ännu roligare. Det är någon som har varit där vi är nu. Hon har lyckats bra i branschen. Så länge jag lägger energi på det jag gör och verkligen kämpar för det jag vill så kan jag nå lika långt som henne, säger Stina Karlberg. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt