Annons:

Carlsson om utmärkelsen:

Bertil Carlsson, till höger, är glad över bygdegårdsföreningens nya utmärkelse. Foto: Arkivbild

Carlsson om utmärkelsen: "Både oväntat och hedrande"

Förra året blev Frödinge bygdegårdsförening prisat av Bygdegårdarnas Riksförbund som Årets bygdegårdsförening. Nu får de kultur- och fritidspriset i Vimmerby kommun.
– Det är både oväntat och hedrande, säger ordförande Bertil Carlsson.

Annons:

Den prisade föreningen fick vetskap om utmärkelsen efter kommunstyrelsens sammanträde på tisdagen. Bertil Carlsson, ordförande i bygdegårdsföreningen i Frödinge, är mycket glad.

– När man blir uppmärksammad för det man gör i vardagen, så kommer det alltid oväntat. Det är samtidigt en uppmuntran och ett kvitto på att vi förhoppningsvis gör något rätt. Den som hade skrivit motiveringen tycker jag beskrev det på ett bra och utförligt sätt. Det är vad vi håller på med och har hållit på med sedan pandemin bröt ut, säger han. 

Pandemin blev en form av nystart för bygdegårdsföreningen. 

– Fyra dagar efter vårt styrelsemöte i mars 2020 så hade 98 procent avbokat. Det var helt galet och i samband med vårt styrelsemöte i april så funderade vi på hur sjutton vi skulle göra. Ska vi självdö eller hitta någon utväg? Vi gick tillbaka till varför man en gång i tiden tog beslutet om att bilda en samlingslokal. Det var inte bara för fester, utan också för att träffas och förkovra sig. Studiecirklar var ett relativt nytt begrepp i början av 30-talet, berättar Bertil Carlsson. 

En hel del nysatsningar

Pandemin ledde därför till en hel del nysatsningar för föreningen. 

– Under sommaren startade vi upp författarsamtal, hade en kulturvecka med restriktioner och försökte visa övriga att det gick att arrangera något och att man kunde våga träffas. Det ena har gett det andra efterföljande år tills restriktionerna släppte. Därefter har vi haft påskmarknader med mera. Det har rullat på. 

Ger det här priset ny energi?

– All uppmärksamhet av det här slaget skapar ny energi. Efter alla aktiviteter är det lätt att drabbas av lite bakslag här och var, inte minst när man har försöksverksamhet. Allt är inte guld och gröna skogar, men den här typen av uppmärksamhet skapar ny energi och är ett kvitto på att vi tillsammans gör något i bygden. Det är både oväntat och hedrande, och det känns roligt att hamna i fint sällskap med tidigare pristagare.

Hur många är ni som är drivande?

– Vi är förstås en kärntrupp, men sammantaget är vi någonstans mellan 40 och 50 som är delaktiga i de flesta arrangemangen. Per definition är det jättebra och vi försöker engagera oss i samhällsutvecklingen. Det handlar egentligen om att tillsammans plocka fram med tankar och idéer. Det handlar både om att stärka andan i socknen primärt och få folk att bete sig på rätt sätt, om jag kan uttrycka mig så. 

Prisutdelning i december

Bertil Carlsson menar då att det är lätt att skrämma iväg ungdomar som vill stanna kvar på sin ort. 

– Jag läste om nybakade studenter i somras. Någon skulle till Lund för att studera, någon skulle till Stockholm och någon svarade att man trivts så bra under somrarna på Ica att man ville fortsätta med det. Det finns forskning som säger att tre av tio vill bo kvar på hemorten, men ut av dessa tre av tio, så är det nio av tio som känner sig ivägskuffade. "Klart du måste iväg och läsa", kanske man säger. Underförstått menar man då att man är tokig om man vill stanna kvar. Det måste vara okej och vi måste ge en positiv bild av hembygden, så att det också är naturligt att komma tillbaka efter sina studier.

Prisutdelningen sker vid fullmäktiges sammanträde den 18 december. 

Fakta

Kommunens motivering:

"Frödinge Bygdegårdsförening tilldelas 2023 års kultur- och fritidspris för sitt arbete för en levande bygdegård och landsbygd, med evenemang och kultur året runt. Genom att arrangera allt ifrån marknader och föreningsträffar, till ungdomsevenemang, teater och konstutställningar stärker och utvecklar föreningen sin hembygd och Vimmerby kommuns kultur- och föreningsliv. Frödinge bygdegård är en modern, inkluderande förening med ett miljöansvar som genomsyrar deras framtidstänk. 2022 tilldelades Frödinge bygdegårdsförening priset som årets bygdegård och 2023 firar bygdegårdsföreningen 90-årsjubileum. Frödinge Bygdegårdsförening är en värdig mottagare av kultur- och fritidspriset 2023". 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt