Annons:

Nu ansöker regionen om dispens från dygnsvilan – två stationer berörs

Nu ansöker regionen om dispens för Ålem och Löttorp – men inte för Virserum. Foto: Arkivbild

Nu ansöker regionen om dispens från dygnsvilan – två stationer berörs

Region Kalmar län ansöker nu om dispens från reglerna för dygnsvila för ambulansstationerna i både Ålem och Löttorp. Virserum kom inte med i den här ansökan. Beslutet togs vid ett extra regionstyrelsesammanträde på fredagskvällen.

Annons:

Bakgrunden är att sedan 1 oktober ska alla medarbetare i kommuner och regioner ha minst elva timmars sammanhängande dygnsvila under varje 24-timmarsperiod. Det betyder att varje arbetspass ska följas av dygnsvila.

Nya scheman har enligt de nya reglerna införts men just vad gäller ambulansverksamheten har regionen inte lyckats bemanna med befintlig personal. 

Detta märks allra främst i Ålem och Löttorp och som regionen nu söker dispens för. Ambulanser där har fått ställas mer frekvent, vilket minskat ambulanstäckningen. 

"Stationerna påverkas extra utifrån sina geografiska lägen och bemanning sker med hjälp av andra stationer i regionen", skriver man i ett pressmeddelande. 

Alla möjligheter uttömda

Regionen menar nu att alla möjligheter att bemanna inom ramarna för de nya bestämmelserna är uttömda och därför finns en möjlighet att ansöka om dispens, vilket regionen nu väljer att göra för de två berörda stationerna. 

– Med en dispens kan vi arbeta på det traditionella sättet i väntan på en annan lösning eller att vi hinner rekrytera personal. Vi vill kunna öka ambulanstillgängligheten så snabbt som möjligt, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Kalmar län.

Ansökan om dispens gäller med start snarast möjligt men som längst till och med 30 september nästa år. 

– Regionens ambition är att på sikt ha schemaläggning som uppfyller de nya kraven utan att behöva nyttja dispens, säger Johan Rosenqvist.

Virserum kom inte med

Förhandlingsprocessen kring Ålem och Löttorp har pågått under en längre period. I ett senare skede kom även Virserum in i bilden, men för att komma vidare med dispensprocessen var det inte möjligt att få med Virserum i den här ansökan, enligt regionen.

– Mitt uppdrag är att med de resurser vi har försäkra oss om att vi har en så god ambulansberedskap som möjligt, men den kommer att förändras över tid och plats. Vi ska arbeta som vi alltid har gjort men vi behöver göra det ännu mer skickligt för att uppnå full kapacitet, säger Johan Rosenqvist.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt