Annons:

Så mycket julmat slängs – här är expertens bästa tips för en svinnfri jul

Mycket julmat slängs. Kocken Paul Svensson kommer nu med sina bäst tips för att vara snäll mot både klimatet och plånboken. Foto: Bildbyrån

Så mycket julmat slängs – här är expertens bästa tips för en svinnfri jul

Svinnet är ofta enormt under julen. Hela 14 procent av den mat som köps in slängs. Det visar en undersökning från Hello Fresh. Stjärnkocken Paul Svensson ger nu sina bästa tips för att minska matsvinnet. 

Annons:

Svenskar bosatta i vår del av landet räknar med att spendera nästan 2 300 kronor på julmat i år. Det visar en ny undersökning av Hello Fresh och Yougov. All mat som handlas äts dock inte upp under julfirandet. 

Tre av tio uppger att de slänger mat som blir över från julbordet. I genomsnitt hamnar hela 14 procent av den inhandlade julmaten i soptunnan. I vår del av landet kastar man därmed 320 kronor i soporna. Det är dock lägre än riksgenomsnittet som ligger på 370 kronor. 

Många i vår del av landet planerar att göra förändringar i jul med prisökningarna på mat som största skäl. Nära var fjärde kommer försöka spara pengar genom att planera maträtterna och mängden mat bättre och var femte kommer servera färre rätter på julbordet. 

Just planeringen är det viktigaste när det kommer till att minska sitt matsvinn och dra ned på kostnader.

– Det viktigaste av allt är planering och beräkning av portioner inför julen. Men släng inte din inköpslista efter att du har handlat, för du är faktiskt inte klar där. Spara istället inköpslistan för att ta en titt på den efter jul för att se vad du kan minska till nästa firande. Det är ett enkelt sätt att bli mer medveten om sitt konsumtionsmönster, säger hållbara stjärnkocken Paul Svensson.

Hinner inte äta upp

Fyra av tio uppger att den största anledningen till att julmaten slängs är för att hushållen inte hinner äta upp all mat. Var tredje tröttnar på julmat och längtar efter andra typer av maträtter. 

Enligt Paul Svensson kan man undvika att slänga mat av den här anledningen. Julskinkan, julbordets stora favorit, går att använda i många olika typer av maträtter som pasta, gratänger eller grytor även efter jul. 

Att skicka med sina gäster en matlåda fylld med julfirandets smaker är ett annat rekommenderat tips. 

Skippa buffén?

Ett annat sätt för att sänka kostnaderna kan vara att skippa buffén på julen. Buffé ger mer matsvinn och kostar mer än att servera enskilda rätt. Hushåll som inte planerar att ha buffé väntas handla julmat för nästan 500 kronor mindre än övriga. 

Därtill sparar dessa hushåll även på matsvinnet. Endast var fjärde, jämfört med var tredje för den som planerar för buffé, uppger att de behöver slänga julmat. 

– Vi måste laga efter läge. Och läget nu är kritiskt både klimatmässigt och ekonomiskt. Det är därför dags att tänka över det traditionella julbordet. Det serveras otroligt stora mängder av onödig mat och i många fall maträtter som bara några få tycker om. I stället kan man lyxa till en julig trerättersmiddag och ändå sänka sina kostnader, säger Paul Svensson. 

Fakta

Hållbarhetskocken Paul Svensson bästa tips för minskat svinn i jul:

*Planering och släng inte inköpslistan.

*Gör något nytt av resterna. 

*Ge bort en matlåda i jul. 

*Skippa buffén för att sänka kostnaderna.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt