Annons:

Petra och Peter brinner för samtalet – delar med sig i ny podcast

Petra Rudin och Peter Göransson driver podcasten "Det där samtalet". Foto: Privat

Petra och Peter brinner för samtalet – delar med sig i ny podcast

Det gemensamma intresset för samtal och möten förde vännerna samman. I dagarna släpps det trettonde avsnittet av podden ”Det där samtalet” med Petra Rudin och Peter Göransson – ofiltrerade samtal om livet som spelas in vid Petras köksbord. Med podden hoppas de inspirera andra till att just samtala.
– Känslan ska vara att man sitter och överhör ett samtal på café. Vi är två som sitter och pratar, och inte tänker på att någon annan lyssnar, förklarar Peter. 

Annons:

Djupa samtal, att våga prata om känslor och nyfiket ta del av andra människors berättelser är något som intresserar både Petra Rudin och Peter Göransson, och faktiskt också det som gjorde att de båda för inte särskilt länge sedan lärde känna varandra. 

– För några år sedan grubblade jag mycket över män och kommunikation. Jag funderade över hur viktigt det är att vi som människor vågar vara sårbara när vi till exempel utövar ledarskap. Det är en viktig färdighet att ha som ledare för att skapa en trygg miljö för gruppen. I den kontext jag fanns i då var det övervägande män i ledarroller, och jag upplevde att det var svårt att prata om sårbarhet, berättar Petra och fortsätter: 

– Så hörde jag talas om Peter och att han anordnade ”Camp fire talks”, manscirklar där män träffades för att prata. Jag blev nyfiken och undrade hur Peter bar sig åt för att få dem att prata. Vad pratar man om och hur?

Petra slängde i väg ett meddelande till Peter och frågade om han ville luncha. 

– Jag tyckte det var skönt med någon som vågade invitera till ett samtal med någon man inte känner, bara utifrån en ingivelse och nyfikenhet! Så vi sågs, och började prata och blev nyfikna på varandras historier. Det var så skönt, och vi märkte hur enkelt och otvunget och nyfiket vi samtalade, berättar Peter. 

De många samtalen som följde gav snart idén att starta en podcast tillsammans.

– Fler borde få vara med om den här typen av samtal – vi kan podda! kom vi på, berättar Petra. 

”Kan vara skillnad på liv och död”

I oktober släppte de ett första avsnitt av podden ”Det där samtalet” på Spotify, och sedan dess har det blivit ett avsnitt i veckan ungefär. 

–  Vi vill att känslan ska vara att man sitter och överhör ett samtal på café. Vi är två som sitter och pratar och inte tänker på att andra lyssnar, förklarar Peter och utvecklar vad de båda vill med podden: 

– Vi vill inspirera till samtal och visa på att det är viktigt, och inte så svårt. Längtar man efter samtal – våga chansa och se om någon annan vill samtala. Det finns en kraft i det på så många olika nivåer. Ett samtal kan vara allt från rent nöjesmässigt, kul och mysigt till att faktiskt vara skillnad på liv och död. Samtalet är fint, och häftigt.

Samtalet är ett viktigt verktyg som behövs för att motverka dagens polarisering, menar de båda.

– Det är så viktigt att låta olika individer komma till tals och att de får prata utan att bli styrda av alltför uttänkta frågor. Det är en viktig sak att utveckla i ett samhälle som drar sig alltmer mot polarisering. Vi behöver öva på att lyssna och ta andras perspektiv. 

Ett rent hobbyprojekt

Trots att podcasten är ett rent hobbyprojekt som de båda vännerna gör för sitt eget nöjes skull så tar det såklart lite tid varje vecka att spela in. 

– Klart det är lite att styra med. Men det här blir ett sätt att prioritera tiden och värna tid för samtalet. Det ger jättemycket energi och verkligen bara roligt, säger Petra. 

En del avsnitt är podden är samtal mellan Petra och Peter, och i andra avsnitt har de bjudit in gäster. Lokala profiler, eller bekanta som har intressanta erfarenheter att dela med sig av. 

Har ni någon drömgäst i podden? 

– Vi har bara haft drömgäster hitintills, men det är klart – hade Bob Hansson velat komma hade jag varit jätteglad, säger Petra. Jag har skrivit till honom men inte fått svar… 

Peter håller med. 

– De gäster vi haft och de samtal som blivit- det har varit drömgäster. Men det är klart att Kay Pollak hade varit fint att få prata med!

För att hålla kontakt med lyssnarna till podden har Petra och Peter ett instagramkonto med samma namn som podden. Där tar de gärna emot förslag på gäster. 

– Där får man jättegärna vända sig till oss och komma med förslag på gäster. Kanske någon man känner, eller någon annan man är nyfiken på. Någon man tror har levt ett spännande liv eller kommit till spännande insikter. 

Podcasten ”Det där samtalet” släpps på lördagar och går att hitta på Spotify

Fakta

Om Petra och Peter: 

Petra Rudin bor i Västervik och arbetar som HR- och kommunikationschef på Psykologpartners

Peter Göransson bor i Tovehult utanför Västervik. Tidigare har han arbetat på Västervik Framåt, och desförinnan som turistchef i Vimmerby kommun.

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvimmerby.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt