Annons:

  • I en tid när våldet ökar – tvingas lämna skyddande boendet

    Kvinnojouren har tvingats säga upp sitt skyddade boende i Hultsfred. "Från och med mars har vi bara en lägenhet i Vimmerby", säger Elaine Sanches. Lägenheten på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Lotta Madestam/Privat

  • I en tid när våldet ökar – tvingas lämna skyddande boendet

    Kvinnojouren hade årsmöte och nyvalde delar av styrelsen. Foto: Privat

I en tid när våldet ökar – tvingas lämna skyddande boendet

Hultsfred-Vimmerby Kvinnojour har tvingats säga upp lägenheten i Hultsfred som använts som skyddat boende för kvinnor och barn. Pengarna vill inte räcka till.
– För mig gör det ont i mitt hjärta när vi måste säga nej, säger verksamhetschef Elaine Sanches.

Annons:

I en tid när våldet mot kvinnor ökar har Kvinnojouren tvingats ta beslutet att lämna sitt skyddade boende i Hultsfred. Så från och med 1 mars har man bara en lägenhet i Vimmerby som Vimarhem sponsrar.

– Vi har betalat 60 000 kronor per år till Hultsfreds Bostäder i hyra. Vi har inte den möjligheten längre, säger Elaine Sanches.

Upptagna för jämnan

Under 2023 har båda lägenheterna ständigt varit upptagna av kvinnor som oftast kommit i sällskap med barn, efter våld i nära relationer.

– Det är väldigt varierande hur länge de har behövt stanna, allt ifrån några nätter till åtta månader, säger Elaine Sanches.

 Vad tänker du kring att Vimarhem sponsrar med lägenhet, men inte Hultsfreds Bostäder?

– Jag ska inte säga att jag blir besviken, men lite ledsen. Det är så sorgligt, vi har erbjudit en lägenhet i Hultsfred i ungefär 20 år och hade behövt en så sent som i söndags, men tvingades säga nej eftersom det är så kort tid kvar tills vi ska flytta, säger Elaine Sanches.

– I lägenheten i Vimmerby är det möjligt att ta med sig husdjur. För många som tvingas fly från allt är familjens djur den enda trygghet man har kvar. För mig gör det ont i mitt hjärta när vi måste säga nej, antingen på grund av allergier eller att lägenheten redan är upptagen, då försöker jag leta rätt på en annan i landet och hänvisa dit.

Kämpat med ekonomin

Ekonomin har varit ett bekymmer under 2023. Pengarna vill inte räcka till allt. Så i oktober var risken överhängande att tjänsten som verksamhetschef skulle dras in.

– Vi får 100 000 kronor i bidrag av Hultsfreds kommun som alltid betalas ut i början av året och nu betalade Vimmerby kommun ut vårt bidrag på 94 000 kronor i förskott, samtidigt som min tjänst minskades till 75 procent. Så jag har kämpat, inte bara för min tjänst utan för hela föreningen. Den har funnits i 35 år, jag är så tacksam för bidragen vi får, som gör att vi kan arbeta vidare med att stötta våldsutsatta kvinnor.

Nya i styrelsen

Engagemanget för att jobba för Vimmerby-Hultsfred Kvinnojour finns. På lördagen när föreningen hade årsmöte valdes en ny kassör, två ledamöter och revisor. 

– Det är inte svårt att hitta folk till styrelsen, men det är svårt att hitta rätt. Det är många som vill hjälpa andra kvinnor, men det kräver mer ansvar än vad många tror och att man ser hur vi kan klara det här tillsammans och inte hoppar av när vi får bekymmer.

Vid sidan av styrelsen har Kvinnojouren också joursystrar som har jour var sjunde vecka. 

– Det har inte heller varit några svårigheter att få ihop. Jag är så tacksam och glad för alla som vill jobba ideellt och att föreningen kan leva vidare.

Styrelsen består nu av Catarina Ekström, ordförande, Christel Rüdiger, vice ordförande, Charlotte Gustafsson, kassör, samt ledamöterna Sara Sali, Sandra Muukki och Monica Nilsson. Nyvald revisor är Monica Nälgård.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt