Annons:

GIVMILD GÅVA RÄDDAR SKYDDAT BOENDE – DE GICK IN MED PENGARNA

Elaine Sanches kan behålla nyckeln, det skyddande boendet i Hultsfred är räddat de kommande åtta månaderna. Foto: Lotta Madestam

GIVMILD GÅVA RÄDDAR SKYDDAT BOENDE – DE GICK IN MED PENGARNA

Kvinnojourens skyddade boende för våldsutsatta kvinnor har räddats en stor del av året. Den sorgliga historien fick plötsligt en oväntad vändning.
– Mitt leende var stort innan, nu är det ännu större, säger verksamhetschef Elaine Sanches. 

Annons:

I går den sista dagen i februari skulle Hultsfred-Vimmerby Kvinnojour lämnat det skyddade boendet för våldsutsatta kvinnor i Hultsfred. Då fick Elaine Sanches ett oerhört betydelsefullt samtal.

– Aspelands pastorat vill hjälpa oss och sponsrar med åtta månadshyror. Då kan vi tack och lov fortsätta erbjuda Kvinnojourens skyddade boende i Hultsfred, inte bara i Vimmerby, säger hon märkbart tacksam.

Det är Aspelands pastorat som står för en insamling.

– Vi går in som garant för lägenheten. Jag håller på att kontakta lokala företagare om hjälp med pengar till föreningen. Jag har redan fått flera klartecken. Hur det än går – lägenheten kommer vi att betala tills nya bidragspengar kommer in, säger kyrkorådets ordförande Ulla Lisedahl.

Håller hårt i nyckeln

Egentligen skulle lägenhetsnyckeln redan varit lämnad, men av en anledning hade Elaine Sanches kvar den.

– Jag ringde bostadsbolaget och bad att få ha nyckeln kvar till måndag, för vi har en tv, en tv-bänk och bokhylla som står i vardagsrummet. Jag hade inte hittat någon som kunde köra undan det, och vi ville inte skänka bort det för vi hoppades ju behöva det någon gång. Då visste jag ingenting om det här, utan det här glädjande samtaletfrån pastoratet kom i går kväll.

– Jag började 1 mars med så mycket glädje och tacksamhet. Vi har haft en jättesvår tid hela hösten, men jag har hela tiden tänkt att det ska bli bättre. Mitt leende var stort innan, nu är det ännu större, tillägger hon.

Kvinnojouren har dock hunnit göra sig av med allting annat i lägenheten.

– Vi får annonsera efter nytt, folk brukar vara väldig generösa och skänka lite möbler och vi kan köpa lite begagnat.

Tufft ekonomiskt

Kvinnojouren har haft en tuff höst och vinter ekonomiskt på grund av att den gamla styrelsen missat att söka bidrag från bland annat Socialstyrelsen de senaste två åren.

– Som jag räknar kunde vi ha fått 1,3 miljoner kronor i bidrag från olika håll. Meningen var också att jag skulle förlorat min tjänst, men samma dag hörde Vimmerby kommun av sig och sa att de skulle betala ut vårt bidrag i förskott, säger hon om bakgrunden till det tuffa läge som varit.

– Men nu ser det ljus ut, säger Elaine Sansches som väntar på besked också från Hultsfreds kommun om de möjligen kan gå in med ett större bidrag.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt