Annons:

Nu införs en kostnad för att vaccinera sig mot covid-19

Nu inför regionen en avgift för att ta vaccinet mot covid-19. Foto: Bildbyrån

Nu införs en kostnad för att vaccinera sig mot covid-19

Covid-19 plågade vårt samhälle i flera år. Tidigare har det varit gratis att vaccinera sig mot sjukdomen – men nu inför regionen en avgift. 

Annons:

Framöver kommer det kosta pengar att vaccinera sig mot covid-19. Vaccinationen får samma avgift som övriga vaccinationer, vilket innebär 250 kronor. 

Det är efter en ny rekommendation från Sveriges kommuner och regioner, SKR, där regionerna uppmanas att avgiftsbelägga vaccinering mot covid-19 som beslutet har kommit till. 

Beslutet att ta 250 kronor för covidvaccinering togs av regionfullmäktige under torsdagen.

Vissa undantas

Men det gäller inte precis alla. Grupper som Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vaccinera sig mot covid-19 får även fortsättningsvis vaccinet gratis. Det innebär att personer över 80 år kan få en avgiftsfri dos under våren 2024. 

Detsamma gäller personer äldre än 65 år som har dagliga omsorgsinsatser från exempelvis hemtjänst eller motsvarande. Utöver detta kan även en patient med nedsatt immunförsvar få avgiftsfri vaccinering. Då krävs det att en läkare bedömer att behovet finns.

Det gäller även anhöriga till personer med allvarlig immunbrist. Även där är det den behandlande läkaren som bedömer behovet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt