Annons:

  • Planerar 50 mil långt äventyr – Våra trakter del av utmaningen

    Vännerna Malin Helmborn, th, och Therese Hemberg ska ta sig från ostkust till västkust på hästryggen. Det handlar om närmare 50 mil där Västervik och Hultsfred blir en del av äventyret. Foto: Privat

  • Planerar 50 mil långt äventyr – Våra trakter del av utmaningen

    Det är inom det här området vännerna hoppas hitta en plats för en paus i äventyret.

Planerar 50 mil långt äventyr – Våra trakter del av utmaningen

Vännerna ska förverkliga ett hästäventyr tillsammans. I sommar ska de rida från kust till kust, med utgångspunkt i Västervikstrakten och planerat stopp i Hultsfred.
– Nu söker vi en plats där vi kan tälta och få bete och vatten till våra hästar, säger Malin Helmborn, som drömt om det här länge.

Annons:

Det handlar om närmare 50 mil som Malin Helmborn från Lerum och vännen Therese Hemberg, Orust, ska ta sig ridande.

Av säkerhetsskäl vill de inte presentera den exakta rutten, men avslöjar att de utgår strax söder om Västervik någon dag i vecka 20 och rider mot Hultsfred, där de planerar övernattning och någon dags välbehövlig vila för sig och hästarna.

– Jag har haft den här drömmen sedan innan min nioåriga dotter föddes, så i minst tio år. Jag och Therese gjorde en ritt i somras, vi två tillsammans med varsin dotter och varsin häst och då kunde jag inte undvika att nämna att jag skulle vilja rida kust till kust. Hon nappade med hull och hår.

– Nu blir det vi två vuxna kvinnor och fyra hästar, varsin packhäst och varsin ridhäst, tillägger hon.

Omfattande planering

Vännerna är mitt uppe i det omfattande planeringsarbetet. Det är mycket som måste klaffa under långritten som de räknar med kommer ta 16 dagar, plus, minus någon dag.

– Vi planerar allt från material och packlistor till vilken väg vi ska gå och var vi ska stanna. Och så handlar förstås mycket om att ha oss och hästarna i så god fysisk form som möjligt. Både mentalt och fysiskt.

Tillgång till bete och vatten

Var fjärde dag räknar de med vilodag och då säger planen att det blir lagom i Hultsfred med omnejd.

– Så nu söker vi en plats där vi kan slå läger och har möjlighet att proviantera så det behöver vara gångavstånd till en affär, eller att vi kan få hjälp med skjuts, säger Malin Helmborn och fortsätter:

– Vi tänker oss att tälta och vi har med oss batteridrivna stängselaggregat och stängselstolpar, så det är inte nödvändigt med inhägnat, utan det är bete vi behöver och tillgång till vatten för fyra hästar.

Vad tror du om möjligheten att få det gensvaret i Hultsfredtrakten?

– Jag är redan helt fascinerad över att folk är så välvilligt inställda. Jag har redan fått ett tiotal svar, så jag tror att det kommer gå bra. Lättast vore förstås att kunna stanna vid ett stall.

”Min lilla dröm växer”

Vännerna har startat instagramkontot ”Ryttare på äventyr”, mest var det tänkt att användas för att hålla släkt och vänner uppdaterade.

– Vi tänkte att det blir väl ett 20-tal följare, men så lade jag ut ett inlägg hos ”Vi med gård” för några månader sedan och fick säkert ett tusental personer som responderade och frågade om vi kunde ha ett konto där de kunde följa oss, så då gjord vi det officiellt. Kontot skildrar äventyret från början och kommer att uppdateras med någon dags fördröjning under ritten, säger Malin Helmborn som kan konstatera att det också lett till att de fått sponsorer.

– Så min lilla dröm växer och blir till ett betydligt större äventyr än vad jag trodde från början.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt