Annons:

Över tre miljoner gästnätter i länet – här är orterna som sticker ut

Antalet gästnätter ligger på rekordnivå i Kalmar län. Foto: MostPhotos

Över tre miljoner gästnätter i länet – här är orterna som sticker ut

Turisterna vällde in i Kalmar län under 2023. Totalt hade länet 3,2 miljoner gästnätter och tre orter sticker ut. 

Annons:

2019 tangerade besöksnäringen i Kalmar län sitt tidigare rekord på tre miljoner gästnätter. Sedan kom pandemin och kraschade siffrorna helt.

2021 återkom dock turisterna med besked och antalet gästnätter uppgick till 3,1 miljoner. Kalmar län ligger, precis som 2022, kvar på rekordnivåer när man sammanställt förra året. 

Kalmar län hade 3,2 miljoner gästnätter under 2023. Det visar färska siffror från Tillväxtverket. 

– Det är bara de tre storstadslänen som är större än oss och växer. Vi är ett väldigt attraktivt resmål, men potentialen att växa är inte uttömd. De flesta svenskar har redan fått upp ögon för oss, men det finns mer att hämta på kontinenten, säger Karin Helmersson (C) regionala utvecklingsnämndens ordförande.

De inhemska turisterna, alltså svenskar från andra delar av landet, stod för 81 procent och totalt 2,5 miljoner av gästnätterna. Bland de utländska besökarna dominerade fortsatt tyskarna. Under fjolåret stod tyskarna för 308 000 gästnätter. 

Störst ökning av danskar

Den allra största ökningen stod dock danskarna för. Nästan 89 000 gästnätter nyttjades av turister från vårt grannland, vilket är en ökning med hela 63 procent. Det gör också att danskarna knuffar ned Norge från pallplats. Vårt andra grannland stod för 60 000 gästnätter.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län.

Orterna sticker ut

Av länets kommuner är det fortsatt Öland som sticker ut mest och lockar flest övernattare. Borgholms kommun stod för drygt en miljon gästnätter. Västervik är tvåa med 474 000 gästnätter och Kalmar trea med 429 000. 

Vimmerby är inte så långt efter och hamnade på 284 852 gästnätter. Det är en ökning med drygt 10 000 gästnätter. Hultsfred hamnade på 64 335 gästnätter.

57 procent av gästnätterna tillbringades på en camping i länet. Hotell stod för 27 procent och resterande 16 procent är fördelade på vandrarhem, stugor och lägenheter.

Grannlänen Östergötland och Jönköping hade två respektive 1,8 miljoner gästnättet. Blekinge, Kronoberg och Gotland lockade alla drygt en miljon gästnätter vardera.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt