Annons:

Nu är Lars på guldjakt igen:

Nu ska Lars Johansson tävla med sin honung igen. Foto: Arkivbild

Nu är Lars på guldjakt igen: "Väldigt nervös"

2020 fick han kvitto på att hans honung håller världsklass. Nu vill han upprepa bedriften.
– Jag är väldigt nervös, säger Lars Johansson, som driver Skogens Honung.

Annons:

För fyra år sedan tävlade biodlaren Lars Johansson med sin honung i London Honey Award i den engelska huvudstaden. Den gången blev det jackpott för Lars och hans honung vid den internationella tävlingen. 

Det blev dubbla guld och ett glädjevrål i Skogens Honung i Flohult utanför Tuna förstås. I höstas fick man också pris som Sveriges bästa honungsdestination. 

Nu är det dags att tävla igen med honungen, vilket man inte gjort sedan man fick pris. Två bidrag har skickats iväg till London International Honey Awards.

– Det här är en kvalitetstävling där man gör bedömningar av honung från hela världen. Det handlar mycket om rena smaker utifrån vad bina har samlat. Det finns en del andra parametrar också, men det är ingen liten apparat med tävlingarna och det är en rätt stor kostnad. Vi har inte tävlat sedan dess, men nu har vi två sorter som vi såklart tror på, säger Lars Johansson, som driver Skogens Honung.

Två olika sorter

I år har man skickat iväg en makroshonung och lingonhonung. 

– Det är nektar som bina har samlat. Att hålla isär de här olika skördarna kräver kunskap, erfarenhet och extrajobb. Det gäller att få det så rent som möjligt. I våra småländska skogar finns det ganska bra förutsättningar för att få smakrik och fin honung. Det går inte att producera så mycket honung att det blir lönsamt, så det här blir lite mer exklusivt. 

Vad skiljer de två honungssorterna åt?

– De både doftar och smakar olika. Maskrosen är gyllengul, krämig och lite mer fast honung. Lingonhonungen är lite mer dov och fyllig. Den är också mer flytande och den blir ganska syrlig, frisk och kryddig.

Bedömningen i London sker helgen den 17 och 18 maj.

– Jag är väldigt nervös. Det har varit lite krångel med olika saker och Brexit ställer till det lite, men jag hoppas att vår honung kommer fram i tid. Det är det jag är lite orolig för. 

"Vill jämföra oss"

Om Skogens Honung vinner pris får man reda på det i slutet av maj, när vinnarna tillkännages. Hittills är man den enda som fått medalj från Sverige. 

– Det är ett blindtest och de i juryn får ett glas med honung. Vi har inte varit med sedan 2020, men vill vara med igen, jämföra oss och få ett kvitto på hur vi ligger till. Vi vill göra den bästa honungen och det är förstås både en egoboost och en marknadsföringsgrej. 

Själva honungscaféet öppnade man den gångna helgen och håller nu öppet till september månads utgång. Från midsommar och fram till skolstart utökar man öppettiderna. 

– Vi har väldigt mycket stammisar och nöjda kunder som återkommer. Det är trevligt och det här är ju lite mer en specialinriktning. Det är lite udda. 

Tror du att priset förra året kan betyda något?

– Lite grann kanske. Det här är ett specialintresse, men självklart kan det göra något. 

Tufft med politiken

Lars Johansson är också politiker och sitter numera i den styrande majoriteten i kommunen.

Hinner du med?

– Det är mycket tuffare. Just nu är det en jobbig period, men under sommaren går politiken ned sig lite och blir lugnare. Men innan midsommar är det mycket med honung, biodling och politiken. 

Hur ser det ut med anställda?

– Jag har sommarpersonal och en tjej som ska vara lite mer nu. Förra året jobbade min sambo rätt mycket, men det här är en liten verksamhet långt ut på landet och det blir tufft. Nu testar vi det här och om jag reder ut det.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt