Annons:

SEXÅRIGA JOHANNA BRÖT ARMEN – BLEV UTAN MAT I 33 TIMMAR

Sexåriga Johanna bröt armen och fick vänta många timmar på operationen. Bilden är ett montage. Foto: Privat/Mostphotos

SEXÅRIGA JOHANNA BRÖT ARMEN – BLEV UTAN MAT I 33 TIMMAR

I fredags kväll hoppades sexåriga Johanna studsmatta hemma i Mariannelund. Hon bröt armen ordentligt och dygnet som följde blev en mardröm.
– Många tycker det är för jäkligt, säger pappa Ronny Hälleljung. 

Annons:

I fredags inledde sexåriga Johanna helgen med att hoppa studsmatta i det fina vädret. Klockan var då runt 18.30-tiden, men det hela slutade inte som tänkt. Johanna ramlade och slog i armen kraftigt. Hon hade mycket ont och familjen åkte direkt till akutmottagningen i Eksjö. 

– Vi kom dit och fick sitta där till klockan 00.30. Då blev hon gipsad och fick smärtstillande. Då visste man att armen var bruten och vi skulle komma tillbaka på lördagsmorgonen för operation. Hon hade ont, men fick ingen medicin med sig hem, så vi åkte en timme tidigare på lördagen, berättar pappa Ronny Hälleljung. 

En och en halv timme efter utsatt tid för operation fick familjen veta att man kommit fram till att det var ett för svårt armbrott att hantera i Eksjö. 

– Vi skulle i stället till Jönköping. Det här tyckte vi var dåligt. Bilderna fanns i Eksjö och man såg redan på röntgen att det inte såg bra ut. Redan på akuten kunde man väl ha sagt att en specialist skulle göra det. 

Dröjde och dröjde

Familjen åkte till Jönköping med bil och sexåriga Johanna hade då fortfarande inte fått äta någonting. 

– Vi skulle ju fasta för operationen och var i Jönköping runt 11.30-tiden. Vi blev inskrivna och fick sitta och vänta i ett rum. Timmarna gick och klockan blev 13, 14 och 15. "Ska hon inte få äta någonting?", tänkte ju vi. Hon hade inte ätit sedan 17-18 någon gång på fredagen. 

Sexåringen fick dropp, men började gny om att hon var hungrig framåt lördagskvällen. 

– Vid 17-tiden försökte vi säga att hon var tvungen att vänta på doktorn tills hon fick äta, men när vi hade väntat i tre timmar så sa vi att det är bättre att hon får äta och så får vi operera i morgon bitti. Jag bestämde mig för att åka och köpa pizza till henne om vi inte hade hört något innan 22.00. Fem minuter i tio fick vi veta att hon inte fick äta. 

Gick 33 timmar utan mat

Operationen skedde sedan vid 23-tiden och då sövdes hon ned. Vid 03-tiden fick hon gå upp och äta. Då hade hon gått 33 timmar utan mat. 

– Jag räknade på det. Visst, hon fick näringslösning, men det är ju inte samma sak. 

Vad fick ni för svar till att det blev så här?

– Det var olyckligt sa de till oss. Man hade ju bilderna från början och såg hur illa det var. Vi hade ju kunnat äta frukost innan vi åkte om vi visste att det skulle bli så här. Tydligen är det svårt med ortopeder om helgerna och det hade väl hänt andra saker också, men det hjälper ju inte oss och vår situation.

Hur upplevde hon helgen?

– Det var jobbigt för oss alla, men framför allt för henne. Jag hoppas hon inte får sjukhusskräck av detta, eftersom vi ska tillbaka igen. För min del var det ju bara att vänta, men hon grät och hade ont. Nu har hon ju spikar och gips och vi får se vad de säger om operationen senare i veckan. 

Vill inte kommentera

Ronny Hälleljung är inte imponerad över det som hände. 

– Personalen sa att det här inte var rätt och höll med mig. 

Påverkar det här bilden av sjukvården generellt?

– Det gör det. Jag vet ju att man måste vara väldigt på sig. Först skulle de inte ge henne en mitella. "Nehe, varför inte det?" frågade jag. Det brukade man inte göra var svaret jag fick. Men till slut gav de med sig och gav henne det. Jag tycker att barn borde prioriteras inom vården. 

Hur har folk reagerat?

– Många tycker att det är för jäkligt att det har gått till på det här viset. Klart att det kan uppstå situationer, men 33 timmar utan mat – det är så länge. Klart hon blir grinig och gnällig av det. 

Nu överväger familjen att gå till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

– Jag kommer nog göra en IVO-anmälan. Det här är inte rätt och man ska inte behandla barn på det här sättet. 

Region Jönköpings län vill inte kommentera det inträffade.

"I vanlig ordning så kommenterar inte Region Jönköpings län enskilda patientfall. Men det går bara att beklaga det inträffade som du beskriver", skriver Christoffer Hägg, kommunikatör på regionen, i ett mejl. 

Hur kan det som skedde ske?

"Precis som innan kan vi bara hänvisa till patientsekretessen och Region Jönköpings lön kommenterar inte enskilda patientfall". 

Familjen pratar om en eventuell IVO-anmälan. Hur ser ni på det?

"Om vården har brustit så görs en händelseanalys av fallet", skriver Christoffer Hägg. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt