29-årige Andreas Andersson lämnade Vimmerby efter högstadiet. Han valde då att järnvägsgymnasiet i Nässjö och blev kvar där i några år. Numera bor han i Mantorp tillsammans med sin familj, men han håller kontakten med barndomsstaden.
– Jag har mamma i Storebro och pappa i Vimmerby. Mina syskon bor också där med omnejd, så jag är hemma rätt ofta, berättar Andreas Andersson.
Något han länge kämpat med är sin vikt. Under många år brottades han med kraftig övervikt och gjorde en överviktsoperation för drygt ett år sedan.
– Det var för att få en aktiv livsstil. Jag ville göra en livstilsförändring och vägde runt 130 kilo. Nu ligger jag på 76 kilo i kroppsvikt.
Hur har det här året varit?
– När man är överviktig blir man orörlig och allt är jobbigt. Jag märker stor skillnad nu. Det är roligt att göra saker och jag har mer energi till det. Tidigare kunde det vara jobbigt att gå upp för en trappa, men nu flyger man fram utan att tänka i vardagen. Sedan har jag försökt hålla igång träningen hela tiden. Efter operationen, när det gått en månad, började jag sätta igång med träningarna.
Hur gick tankarna kring operationen?
– Jag gick i tankarna i ungefär ett år. Jag hade sett något på tv och började forska lite kring det. Jag hade självklart försökt banta på vanligt sätt tidigare, men inte lyckats. Operationen kunde vara ett sätt att få ned vikten permanent.
Tränar åtta timmar i veckan
En stor förändring i livet är nu hur många timmar han lägger på träning. Från att inte ha kunnat göra någonting både springer och cyklar han nu.
– Jag ligger på åtta timmars träning i veckan och det är den stora skillnaden.
Även när han var överviktig drömde han om att göra en svensk klassiker. Nu är Andreas en av runt 100 personer som blivit uttagna till årets "Team Santander". Tillsammans kommer de under året att genomföra en svensk klassiker och de coachas av storstjärnorna Therese Alshammar och Johan Olsson med mängder av medaljer i prisskåpet.
– Träningen bygger på att individerna själva är motiverade att träna i sin vardag, men vi finns hela tiden vid deras sida digitalt och hejar på emellan de fysiska träffarna. Deltagarna stöttar också varandra och har en stor draghjälp av hela teamet under sin träningsresa, säger Johan Olsson i ett pressmeddelande.
För Andreas Andersson var det en rolig sak att söka till.
– När såg jag det här tyckte jag det lät som en bra idé. Jag har ju haft som mål att göra en svensk klassiker och vill både inspirera andra och inspireras själv.
Hur är det att coachas av två stjärnor på det här sättet?
– Vi har coachats sedan 1 april och det är både genom träningsprogram och möjligheten att chatta med dem. Vi kan ställa frågor om träning, utrustning och allt möjligt och får ta del av deras erfarenhet.
Kan gå i mål på sin 30-årsdag
En svensk klassiker består av Vätternrundan, Vansbrosimningen, Lidingöloppet och Vasaloppet. För att klara det behöver man genomföra alla fyra lopp inom en tolvmånadersperiod.
– Det första nu i juni blir Vätternrundan. Jag har länge sagt att jag vill göra en svensk klassiker innan jag fyller 30 och Vasaloppet går på min 30-årsdag.
Vad kommer du känna då om du går mål i det loppet?
– Jag tror det blir en euforisk känsla och svårt att hålla tårarna borta, misstänker jag.
Vilket av loppen tror du blir den största utmaningen?
– Vätternrundan blir mest utmanande tror jag. Det krävs så många timmars träning inför. Jag satsar på att cykla 200 mil innan loppet och att få ihop de timmarna med två barn, hus och ett eget företag är en utmaning.
Vad blir enklast?
– Det kanske är en förutfattad mening, men simningen känns det ju som. Det är kortast prestationslängd, men kanske är det mer teknik där och har sina utmaningar. Det tycker nog Therese, säger Andreas Andersson och skrattar.