Annons:

Albin drog upp bjässe till gädda – berättar om sin rekordfångst

Albin Bågenhammar med sin rekordgädda, 11,32 kilo tung och 117 centimeter lång. Foto: Richard Lundgren

Albin drog upp bjässe till gädda – berättar om sin rekordfångst

Snacka om fiskelycka. Inte många vet hur det känns att dra upp en gädda på över elva kilo. Albin Bågenhammar från Virserum vet.
– Glädjen är obeskrivlig, säger han.

Annons:

När Albin Bågenhammar, 23, och hans fiskekompis i Richard Lundgren, som båda ingår i ZexyZander Fishing Team, fiskade på söndagseftermiddagen fick han vara med om något han aldrig upplevt tidigare.

På kroken fastnade en gädda på 11,32 kilo och 117 centimeter lång som han tog på en Giant Pigtail 40 centimeter.

– Äntligen! Första gäddan över den magiska gränsen för mig, säger Albin Bågenhammar, vars tidigare rekord låg på 8,3 och 110 centimeter, så det var en bra ökning. 

– Det är min femte gädda över 100 centimeter, som jag har kunnat mäta.

Berätta om känslan när du fattade vad som höll på att hända?

– Vi var ute och skulle prov vår nya fiskebåt, säger Albin och tar det från början. Vi åkte till en plats där vi vet att det är en djuphåla och där vi fått stora gäddor innan. Jag satte på det största gäddbetet jag hade med mig och hann ta fyra-fem kast, vi hade inte ens hunnit veckla ut håven. Precis inne vid båtkanten dyker den upp underifrån och öppnar gapet och suger in betet.

– Jag skriker ”det är en plussare”, alltså en gädda över tio kilo. Den stack iväg tre gånger, men jag pressade in den igen och då hade Richard fått upp håven. Då var det adrenalin.

”Mycket adrenalin”

Fisken var så stor att man knappt fick i den i håven.

– Jag försökte hålla mig lugn, vi fick påminna oss om det hela tiden för vi såg hur stor den var, men vi trodde inte att den skulle väga över tio kilo till och med.

Eftersom båten är ny hade man inte hunnit lyfta över all utrustning, så två kompisar som också befann sig på sjön fick låna ut sin vågsäck och mätbräda som gick till 120 centimeter, så det var precis att den räckte till.

– Det är en "livsfisk", som vi säger, det är svårt att få en lika stor eller större. Jag vet många som tävlingsfiskat i 20 år och inte fått en så stor gädda. Jag skulle tippa på att den var någonstans i min ålder, säger Albin Bågenhammar som inte vill avslöja var fiskelyckan infann sig.

– Det blir lätt ett väldigt fisketryck när någon dragit upp en så stor fisk, men jag kan säga att det var i en liten sjö i Hultsfreds kommun, säger han och tillägger att fisken fick simma tillbaka ner i sjön.

När du nu nått den här drömgränsen, vad är nästa mål?

– Målet är att ha så många gäddor som möjligt över tio kilo och nästa mål nu är en över tolv kilo, en supersize som vi säger. Men nu ska jag lägga gäddfisket åt sidan och fokusera på att få en abborre över två kilo, säger Albin Bågenhammar som fiskat sedan femårsåldern och nu går in på sin tredje säsong som seriös tävlingsfiskare.

Har du fått många reaktioner efter din bjässe till gädda?

– Ja, det har jag fått. Bland annat från de jag känner i fiskevärlden har jag fått mycket uppvaktning på SMS och på sociala medier har det varit många större fiskeprofiler i Sverige som grattat. Det är kul!

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt